Pretraga

Grade se fotonaponske elektrane na krovovima škola i vrtića: Projekt vrijedan milijun eura

A- A+

U prostorijama Enter – inkubatora kreativnih industrija predstavljen je projekt One Sun Connecting North and South. Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca i jačanje suradnje između hrvatskih i norveških subjekata javnog i privatnog sektora i akademske zajednice.

Solarni sustav | foto: Pixabay | ilustracija

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Partnera, među kojima su bili i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenik gradonačelnika Križevca Danijel Šaško, potom zamjenica veleposlanika veleposlanstva kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić.

Projekt je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije sunca u objektima javnog sektora u Republici Hrvatskoj, a partnerstvo uz Grad Križevce i Grad Koprivnicu uključuje i 16 hrvatskih gradova i općina, fakultet te Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške. Vrijednost projekta je 1.004.000 €, od toga 854.000 € bespovratno. Investicijski troškovi su 776.000 €, a taj se iznos odnosi na izgradnju solarnih elektrana.

U okviru projekta, Grad Križevci će izgraditi 6 fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Križevci iznosi gotovo 245.599,84€ od čega je više od 208.759,86€ bespovratno. Elektrane će se graditi na zgradi Gradskog društva Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića Križevci, Osnovne škole ‘Vladimir Nazor’, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane.

Izdvojeni članak

Održana sjednica Vlade: Najavljeno smanjenje PDV-a na solarnu energiju na 0 posto

Grad Koprivnica će izgraditi tri fotonaponske elektrane i to na Osnovnoj školi Braća Radić snage 60 kW, Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski snage 30 kW te COOR Podravsko sunce snage 30 kW. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Koprivnicu iznosi gotovo 123.000 € od čega je više od 104.000 € bespovratno.

– Ovim projektom pokazujemo da je u energetici moguće promišljati na drugačiji način te da je moguće nuditi nova rješenja. S jedne strane možemo čuvati energiju i prirodu iz koja ona potječe, a s druge strane da stvorimo energetski okvir hrvatske samodostatnosti koji neće biti toliko ovisan o uvozno-izvoznoj komponenti te o globalnim krizama koje indirektno utječu na nas, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 MWh i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona. Provođenjem pilot projekata instalacije integriranih solarnih elektrana na 29 javnih zgrada u 16 gradova i općina u Hrvatskoj izravno će se povećati proizvodnja električne energije iz energije sunca i rezultirati smanjenjem emisija CO2. Objekti na kojima će biti provedeni pilot projekti uključuju zgrade škola, vrtića, fakulteta, sportske dvorane te ostale zgrade javne namjene.

Copy link
Powered by Social Snap