Pretraga

Otvoren Centar za posjetitelje Tvrđa: Projekt vrijedan skoro 20 milijuna kuna

A- A+

Dovršena je izgradnja novog ‘Centra za posjetitelje Tvrđa’ u Osijeku, vrijednog 18,8 milijuna kuna. U sklopu projekta se rekonstruirala stara austrougarska konjušnica, a sve je sufinancirala i Europska unija.

centar za posjetitelje Tvrđa

Centar za posjetitelje Tvrđa, foto: Grad Osijek

Riječ je o projektu kojim je obuhvaćena rekonstrukcija stare austrougarske konjušnice, izgradnja prometnica i parkirališta te krajobrazno uređenje prostora, koji će na jednome mjestu ponuditi cjelokupnu turističku informaciju za grad Osijek i cijelu regiju, uz visok standard usluge posjetiteljima i turistima.

– Grad Osijek uložio je 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni info-turistički centar čiji će sadržaji promovirati turističke atrakcije Osijeka, Osječko-baranjske županije i šire regije istočne Hrvatske, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Isto tako je rekao kako se nada da će uskoro, zahvaljujući europskim natječajima, završiti i unutarnje uređenje ove restaurirane zgrade. Naglasio je kako i po prvi put u Osijeku, uz dječja igrališta, višegodišnje nasade i mali trg, u sklopu jednog turističkog objekta postoji i parkirni prostor za deset autobusa.

Izdvojeni članak

Gradi se terminal za pretovar rasutih tereta u riječnoj luci Osijek: Osigurano 160,5 milijuna kuna

Voditeljica projekta Nataša Bošnjak rekla je kako je riječ o prostoru površine 17.000 četvornih metara od čega je 1.000 četvornih metara bruto površina zgrade, a ostalo su zeleno-pješačke površine i drvoredi unutar lokacije.

Suradnja s Konzervatorskim odjelom

– Zgrada je kompletno rekonstruirana u suradnji s Konzervatorskim odjelom, što znači da su joj vraćene proporcije iz vremena kada je građena. Sve uglavnom odiše prošlošću, što je i bio uvjet konzervatora, izjavila je pročelnica Bošnjak.

Dodala je kako je na cijelom prostoru zasađeno 86 stabala, oko 1.100 ukrasnih trava i 1.800 raznih grmlja i zelenila. Izgrađeno je i dječje igralište, parkirališna mjesta, tri trga i zgrada koja treba biti opremljena do kraja 2023. godine. Uz Centar je uređeno stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i cikloturistima koji će se ondje moći istuširati te ostaviti ili popraviti svoje bicikle.

Projekt je u okviru ITU mehanizma 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, dok je Grad Osijek za uređenje Centra iz proračuna izdvojio pet milijuna kuna. Njegovom provedbom Grad Osijek želi doprinijeti iskoristivosti bivših vojnih ili industrijskih lokacija u javne i gospodarske svrhe.

Copy link
Powered by Social Snap