Pretraga

Ovi kandidati i njihovi zamjenici dio su građevinskog sektora, a sada ulaze u drugi krug

A- A+

Završen je prvi krug lokalnih izbora i glasački listići su prebrojeni. Sami izbori prošli su mirno i u demokratskoj atmosferi, rečeno je na konferenciji za novinare Državnog izbornog povjerenstva, a istaknuto je i da će se zbog utvrđenih nepravilnosti izbori iduće nedjelje ponoviti na 18 biračkih mjesta. No, nas je zanimalo tko će se boriti u drugom krugu izbora, a da ima dovoljno predznanja o građevinskom sektoru što je za neke gradove, čini se, više nego neophodno.

Čekajući drugi krug izbora, odlučili smo provjeriti tko od kandidata koji ulaze u drugi krug izbora je sam ili ima kraj sebe zamjenike u građevinskom sektoru. Taj detalj mogao bi biti ključan pogotovo za ona mjesta pogođena potresom, ali i za velike gradove koji vape za infrastrukturalnim promjenama.

Luka Korlaet

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! najbliže je gradonačelničkoj stolici u glavnom gradu Hrvatske. Iako sam Tomašević nije u građevini za zamjenika je odabrao mladog zagrebačkog arhitekta Luku Korlaeta.

Luka Korlaet | foto: Facebook Možemo!

Luka Korlaet rođen je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirao je, i doktorirao na temi stambenih politika, na Arhitektonskom fakultetu, gdje izvodi nastavu projektiranja stambenih zgrada, a aktivan je i kao ovlašteni projektant.

Korlaet, koji je ujedno ivoditelj Možemo! radne grupe za stanovanje i urbanizam, je član Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba te skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata u mandatima 2009-13., a i aktivan je član skupštine Komore arhitekata te Nacionalnog odbora Europana.

Višegodišnji je suradnik na studiji Građevinskog fakulteta s temom procjene rizika od potresa u Zagrebu te koordinator izrade kataloga projekata tipskih zgrada Arhitektonskog fakulteta namijenjenih obnovi Sisačko-moslavačke županije.

Miroslav Škoro

Miroslav Škoro koji će se za Zagreb boriti s Tomislavom Tomaševićem za zamjenike nije postavio ljude iz građevine već je to područje pokrio on sam.

Izdvojeni članak

[IZBORI ’21] Miroslav Škoro otkriva pet infrastrukturnih projekata koje priprema za Zagreb

Naime, Osim što je diplomirani ekonomist (na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio je smjer marketing), Miroslav Škoro na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku stekao je i titulu inženjera građevinarstva iako se većinom bavi ekonomijom i pjevanjem.

Foto: Miroslav Škoro; facebook

Doktorirao je ekonomiju 2017. u Osijeku, a od 2019. sudjeluje u izvođenju nastave na Sjeveru. U siječnju je na Sveučilištu Sjever dobio i naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta u području društvenih znanosti, polje ekonomija.

Marko Filipović

Marko Filipović dobio je najveći broj glasova u prvom krugu izbora u Rijeci. Radi se o inženjeru građevinarstva te članu Hrvatske gospodarske komore inženjera građevinarstva i Društva građevinskih inženjera. Do izbora za zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke bio je zaposlen kao nadzorni inženjer u Institutu IGH. Osim aktivnosti u raznim županijskim i gradskim odborima, od 2005. – 2009. bio je član Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, da bi 2009. postao gradski vijećnik te predsjednik Odbora za gospodarstvo i razvoj Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Foto: Marko Filipović; facebook

U Forumu mladih SDP-a Hrvatske obnašao je dužnost međunarodnog tajnika od 2008. – 2010. Tijekom istog razdoblja bio je i član Nadzornog odbora International Union of Socialist Youth. U okviru političkog angažmana pohađao je mnoge međunarodne edukacijske i druge skupove te političke škole. Od 2012. član je Glavnog odbora SDP-a.

Marin Račić

Davor Štimac koji će u finalnoj borbi za Rijeku ići na Filipovića za zamjenika je pak izabrao Marina Račića.

Foto: Marina Račić; facebook

Račić je diplomirani inženjer arhitekture, vodeći stručnjak za Building Information Modeling tehnologiju u Hrvatskoj, suosnivač arhitektonskog studia MR 2 i član Odbora za arhitekturu i graditeljstvo udruge Glas poduzetnika.

Sve to razlozi su zbog kojih nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke smatra kako je Račić as u rukavu i idealan izbor za zamjenika.

Ivan Radić

Ivan Radić iz redova HDZ-a pobjednik je prvog kruga izbora u Osijeku. Iza sebe, baš kao i Miroslav Škoro, ima završeni Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (VŠS – inženjer građevinarstva) i Ekonomski fakultet u Osijeku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (VSS – magistar ekonomije).

Foto: Ivan Radić; facebook

Zaključno, gledajući najveće hrvatske gradove čini se kako je tek manji broj onih čija stručnost i obrazovanje mogu doprinijeti infrastrukturalnom razvoju gradova.

 

Copy link
Powered by Social Snap