Pretraga

Paladina ponovno u problemu? Isplivali novi dokumenti u slučaju IGH obveznica

A- A+

Ministar Paladina je ponovno u centru pažnje zbog svoje povezanosti s IGH institutom. U jednom od svojih posljednjih javnih nastupa, Paladina je rekao kako se skupština imatelja obveznica IGH-a, na kojoj su donesene štetne odluke nije ni dogodila, no čini se da postoji dokument koji tvrdi suprotno.

Paladina IGH

Ministar Ivan Paladina, institut IGH | foto: screenshot YouTube, Google Karte

Paladina je u gostovanju na televiziji N1, u emisiji Točka na tjedan, rekao da ne postoji ta skupština na kojoj je on bio, a iz koje bi se mogao izvući zaključak da su mirovinski fondovi bili primorani na prodaju obveznica. Novinari portala Index su uspjeli pronaći zapisnik sa skupštine koja je održana 26.11.2021. godine. Na njoj su bila samo dva čovjeka s pravom glasa, od kojih je jedan Paladina.

– Teško mi je objasniti konstrukciju jer mislim da ni oni (mirovinske udruge, op.a.) nisu sigurni što su htjeli reći. Iznesene su tvrdnje da sam ja, s obzirom na većinski udio u obveznicama, putem skupštine imatelja obveznice donio odluke kojima sam mirovinske fondove doveo u nepovoljnu situaciju jer oni ne smiju biti vlasnici nekretnina, rekao je Paladina u gostovanju.

Izdvojeni članak

Vruća fotelja ministra graditeljstva: DORH radi izvide oko Paladine

Međutim, u zapisniku spomenute skupštine, na kojoj je Paladina očito bio, u točki jedan stoji kako je povjerenik, čija je dužnost provoditi odluke imatelja obveznica, prisutne obavijestio kako je ‘na javnim dražbama sudjelovao i kupio Nekretnine koje su bile predmet zaloga, te namirio kupovninu prijebojem svojih potraživanja, sve prema uputi Imatelja Obveznica’. Osim toga, Iz dijela ‘sve prema uputi imatelje Obveznica’ proizlazi da je povjerenik imao izravno uputu imatelja obveznice, odnosno Paladine, da provede kupovinu nekretnina.

Dokumenti stari nekoliko godina

Postoje dokumenti, datirani 2013., 2015. i 2017. godine, kada Paladina još uvijek nije bio vlasnik obveznice, iz kojih je jasno kako je prije dolaska Paladine kao imatelja obveznice plan bila prodaja nekretnina radi unovčavanja i isplate imatelja obveznica, a ne stjecanje tih nekretnina koje su bile zalog nekretninama, piše Index.

Podsjećamo, Državno odvjetništvo je i službeno potvrdilo kako se protiv ministra Ivana Paladine provode izvidi. Iz DORH-a su potvrdili kako je točna informacija da su u prošlosti odbačene kaznene prijave protiv Paladine, ali da je trenutno u tijeku nova provjera. Paladina je u ožujku 2018. godine otišao s mjesta predsjednika Uprave Instituta IGH da bi samo četiri mjeseca nakon kupio obveznicu oznake IGH-O-176A te tvrtke. Postavlja se pitanje je li se Paladina koristio povlaštenim informacijama koje je imao kao predsjednik Uprave dok je par mjeseci nakon odlaska s tog mjesta kupio dionice IGH. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap