Pretraga

HDZ-ov ministar graditeljstva prvi na listi u svojoj izbornoj jedinici: Koliko glasača je zaokružilo Bačića?

A- A+

Dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar na čelu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na parlamentarnim izborima bio je prvi kandidat na HDZ-ovoj listi X. izborne jedinice koja ‘pokriva’ južni dio Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvansku županiju pa tako i Bačićev rodni Dubrovnik, te je ovdje dobio najviše glasova. Prije nego je postao ministar, Bačić je i na prethodnim izborima bio na listi ‘svoje’ izborne jedinice, no tada ga je zaokružilo znatno manje glasača.

Branko Bačić

Branko Bačić | screenshot YouTube

Dosadašnji potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić, bio je prvi na listi u X. izbornoj jedinici. Njegova izborna jedinica obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvansku županiju, s Bačićevim rodnim Dubrovnikom. U svojoj izbornoj jedinici osvojio je 17,84 posto glasova, čime je dobio i najviše glasova od svih HDZ-ovih kandidata na toj listi, a nakon njega slijedi Damir Krstičević s 11,45 posto.

Već bio na listi, no ne kao ministar

Inače, Bačić je na vrhu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od 2023. godine, a i predsjednik je Kluba HDZ-a u Saboru. Bačić je u politici već dugi niz godina, točnije tri desetljeća, a na listi X. izborne jedinice našao se i 2020. godine, kada je bio drugi na listi, a peti po broju glasova, s 3,38 posto, odnosno 2.654 glasova. Te godine, najviše glasova u Bačićevoj izbornoj jedinici dobio je Vili Beroš, sa 45,47 posto, odnosno 35.678 glasova.

Bačić je peti po redu ministar graditeljstva u Plenkovićevom mandatu, a prije ove ministarske pozicije, ranije je već imao iskustvo kao ministar. U razdoblju od 2010. do 2011. godine, naime, bio je ministar na čelu resora zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a u to vrijeme, premijerka je bila Jadranka Kosor.

Izdvojeni članak

Bačić: Država ulazi u model gradnje stanova za iznajmljivanje uz povoljnu najamninu

U desetoj izbornoj jedinici, HDZ i koalicija u toj izbornoj jedinici osvojili 37,01 posto glasova, a slijedi SDP sa 25,46 posto glasova pa Most sa 11,45 posto te Domovinski pokret sa 10,83 posto glasova. Ipak, u Bačićevoj izbornoj jedinici, na prošlim izborima 2020. godine, HDZ je osvojio veći postotak glasova, no za njih je glasalo nešto manje ljudi. Na ovim izborima naime, za taj odabir odlučilo se 80.055 građana te jedinice, a u 2020. 78.452 glasač, odnosno 40,86 posto.

Bačić naslijedio Ivana Paladinu

Došavši na mjesto ministra, Bačić je ‘zamijenio’ prethodnog ministra, Ivana Paladinu, koji je čelno mjesto u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, napustio, a neke njegove izjave bile su protumačene kao da je nezadovoljan efikasnošću i nedovoljnom brzinom obnove prije četiri godine potresom pogođenog petrinjskog područja. Pritom, početkom ove godine, Paladinu se sumnjičilo za prodaju nekretnina IGH ispod cijene, što ga čini osmim po redu ministrom Vlade Andreja Plenkovića, protiv kojega se vodio kazneni postupak.

Za obnovu nakon potresa, podsjetimo, dosad je utrošeno 2,2 milijarde eura, a u svrhu obnove, Hrvatskoj je iz europskog Fonda solidarnosti (FSEU) dodijeljeno ukupno 1,003 milijardi eura, od čega 683,7 milijuna eura za obnovu nakon zagrebačkog, a 319, 2 za obnovu nakon petrinjskog potresa. Krajem 2023. godine, aktivno je bilo još 1.445 gradilišta, a za dodatnih 1.373 lokacija trajala je nabava radova prema Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Bačić je kao ministar u srpnju 2023. obećao da će država do 2033. premjeriti zemljišne knjige za građevinska zemljišta. Ovdje pročitajte više o tome što je obećao.

Copy link
Powered by Social Snap