Pretraga

Bačić: Država će do 2033. premjeriti zemljišne knjige za građevinska zemljišta

A- A+

U Općinu Sveti Ilija u Varaždinskoj županiju okončan je projekt katastarske izmjere koja je trajala gotovo 10 godina. Ovim povodom iz Vlade stigla je najava kako će se kroz narednih 10 godina u Hrvatskoj premjeriti sve građevinsko zemljište.

katastar

Katastarski izmjeri građevinskih područja, ilustracija | foto: Freepik

Okončanjem projekta katastarske izmjere u Općini Sveti Ilija svaki vlasnik nekretnine upisan je u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1. To znači da onog trenutka kada se netko odluči bilo na prodaju ili kupnju, zemljišta ili objekta, kao i bilo kakvo izvođenje radova, proces će biti jednostavan i brz, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Cijela Hrvatska bit će premjerena

Bačić je iz Općine Sveti Ilija također poslao i poruku kako će država u idućih deset godina urediti zemljišne knjige kad je riječ o građevinskom zemljištu.

– Kao Vlada odlučili smo da će se u idućih 10 godina u Hrvatskoj premjeriti sve građevinsko zemljište i formirati za to zemljište i katastar i zemljišna knjiga. I to će država financirati, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekao je Bačić.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić dodao je pak kako Vlada, putem Državne geodetske uprave, već radi na tomu da bi se u cijeloj Hrvatskoj omogućilo brži, točniji i jednostavniji uvid u zemljišne knjige. Odnosno da bi se uspostavio novi sustav katastra i zemljišnih knjiga.

– U ovom trenutku u Hrvatskoj se provode katastarske izmjere na području 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina, 14 županija i to su ulaganja koja će zasigurno pridonijeti ne samo uređenju samih evidencija, nego i privlačenju investicija, rekao je Šustić.

Izdvojeni članak

Potreban veći broj ovlaštenih inženjera geodezije za Program katastarskih izmjena

Besplatno za sve građane

Iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva ističu i kako za generalku zemljišnih knjiga građani neće morati izdvojiti ni centa. Kako što je to bio slučaj i za sve stanovnike Općine Sv. Ilija.

Ipak, valja napomenuti kako je vrijednost ovoga projekta iznosila približno 730 tisuća eura, a da je obuhvatio katastarsku izmjeru za oko 10,5 tisuća čestica. Obzirom da se komercijalna vrijednost izmjere po čestici trenutno procjenjuje na 1.000 eura, ostvarena ušteda preko strateških izmjera je očita.

Državna geodetska uprava u lipnju je pustila u produkcijski rad Sustav katastra infrastrukture (SKI) za područje novih pet županija, pogledajte ovdje tko sve može pristupiti sustavu.

Copy link
Powered by Social Snap