Pretraga

Petrinja na prvom mjestu: Nastavlja se uklanjanje potresom oštećenih objekata

A- A+

Nastavlja se uklanjanje objekata na potresom pogođenom području Banovine. Do prvog dana svibnja uklonjeno je 60 teško oštećenih objekata koji su ugrožavali sigurnost kako lokalnog stanovništva, tako i okolnih objekata.

Uklanjanje objekata na Banovini | foto: Stožer civilne zaštite

Najveći broj teško oštećenih objekata uklonjen je na području grada Petrinje.

Nakon prošlogodišnjih potresa koji su pogodili područje Banovine brojni objekti dobili su oznaku ‘crveno’ što je za neke od njih značilo uklanjanje zbog opasnosti za sigurnost kako lokalnog stanovništva, tako i okolnih objekata. Do sada je na području Banovine uklonjeno 60 objekata, no konačan broj onih koji će se ukloniti još uvijek se ne može znati.

Svako dodatno podrhtavanje tla za već oštećene objekte predstavlja mogućnost većeg dodatnog oštećenja.

Do svibnja uklonjeno 60 objekata

Do prvog dana svibnja na području Banovine uklonjeno je 60 objekata. Kako smo već pisali, tijekom prošlotjedne sjednice Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Tomo Medved naveo je kako je do sada zaprimljeno 448 zahtjeva za uklanjanje objekata, a najveći broj uklonjen je na području Petrinje, dok je nešto manji na području Siska i Gline te ostalih manjih naselja.

Izdvojeni članak

Mobilni uredi Ministarstva do kraja ovoga tjedna zahtjeve za obnovu prikupljaju na novim lokacijama

Na području Petrinje uklonjeno je 39 objekata, na području Gline 12, Siska pet, Majura dva te na području Donjih Kukuruzara i Lekenika po jedan. Tijekom posljednjih dana travnja na području Banovine započelo je uklanjanje 15 objekata od čega njih pet u Petrinji, četiri u Glini, tri u Sisku, dva u Majuru i jedan u Lekeniku.

Odluke o uklanjanju teško oštećenih objekata donose Stožer civilne zaštite i jedinice lokalne samouprave. Nakon donošenja konačne odluke o uklanjanju objekta, a prije početka njegova rušenja potrebna je dozvola vlasnika, odnosno suvlasnika, objekta.

Izdvojeni članak

Pomoć pri izradi elaborata: Objavljene upute za uklanjanje građevina oštećenih potresom

Copy link
Powered by Social Snap