Pretraga

Podignute optužnice: Protupravno gradili na zaštićenom području kod Rovinja

A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog protupravne gradnje. Obojica su počinila kazneno djelo protiv okoliša, kada su gradili na području park šume Rt Sveti križ kod Rovinja.

skela | izvor: Pixabay

Dvojica muškarca su gradila na području park šume Rt Sveti križ, unutar granica prostora zaštićenog krajobraza ‘Rovinjski otoci i priobalno područje’. To područje je upisano u Registar posebno zaštićenih objekata prirode (rezervati prirodnih predjela).

Obojica muškarca su svjesno gradila protivno odredbama Zakona o zaštiti prirode i bez odobrenja nadležnog upravnog tijela. Protiv njih je podignuta optužnica zbog počinjenog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom iz članka 212. Kaznenog zakona, koji predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Izdvojeni članak

Predsjednik HAZU-a bespravno gradi na Hvaru: Državni inspektorat zatvorio mu gradilište

Protiv 75-godišnjaka je podignuta optužnica 22. prosinca 2022. godine, i to zato što je posjekao stabla i krenuo u izgradnju zidanog objekta s dvostrešnim krovom (dimenzija: 8×7, 2×2, 7 metara (do vijenca)) i kamenog poluukopanog objekta s novim salonit pokrovom (dimenzija oko 12x4x2 metara). Muškarac je gradio na katastarskoj čestici kojoj je suvlasnik u 1/3 dijela, i to od početka 2022. godine do lipnja 2022. godine.

Protiv 40-godišnjaka je podignuta optužnica još 30. studenog 2022. godine, zbog izgradnje kuće za odmor veličine oko 42 metra kvadratna, ljetne kuhinje veličine oko 39 metara kvadratnih, uz betonske nosive stupove portuna visine oko dva metra i više ukrasnih zidova od kamena i betona. Muškarac je gradio na svojoj katastarskoj čestici, od 24. siječnja 2017. do 29. ožujka 2022. godine.

Copy link
Powered by Social Snap