Pretraga

Policija i inspektori Hrvatskih šuma upali u samoproglašeni Liberland i srušili nezakonite objekte

A- A+

Inicijativa Slobodna Republika Liberland, u okviru koje je skupina građana zaposjela teritorij na Zmajevačko podunavskoj šumi, izgubila je svoje temelje. Policija, inspektori Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje združeno su proveli akciju uklanjanja nezakonito izgrađenih objekata prema rješenju šumarske i lovne inspekcije Državnog inspektorata. Rješenje se temelji na Zakonu o šumama koji brani gradnju na šumskom zemljištu.

Liberland policija

Policija upala u Liberland | Foto: Jan Jirkal screenshot

Za rušenje ilegalnih objekata na Liberlandu rješenje je izdao Državni inspektorat zbog kršenja Članka 40. Zakona o šumama koji u svoja prva dva stavka brani gradnju na šumskom zemljištu bilo čega dugog osim šumske infrastrukture, lovačkih objekata, građevina za potrebe obrane i nadzora državne granice, te spomenika kojima se obilježavaju mjesta masovnih grobnica žrtava rata i mjesta stradavanja. Dopuštena je i gradnja za koju se izrade prostorni planovi, no samo ako zbog tehničkih ili ekonomskih razloga nije moguće graditi van šume, prenosi N1.

Uz uporabu sredstava prisile, policija je uhitili tri osobe. Naime, te su osobe pokušale pobjeći pa su na kraju prijavljene zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prijete im kazne do dvije tisuće eura ili do 30 dana zatvora. Pogledajte projekt izgradnje pristaništa na Dunavu, odmah preko puta Liberlanda.

Izdvojeni članak

Velik projekt u Vukovaru: Gradi se pristanište na Dunavu vrijedno skoro 10 milijuna kuna

Na službenoj stranici Liberlanda napisali su da je policija uništila privatno vlasništvo i uhitila više Liberlandaca. Tvrde da ljudima koji tamo žive nije dano dovoljno vremena da skupe svoje stvari. Na stranici je objavljen popis oštećene ili uklonjene imovine. Kako navode, radi se o dvije kuće s vrtom i jedna kuća na obali, kuhinji na otvorenom s više frižidera i štednjaka, generatorima i elektroničkoj opremi, anteni za povezivanje na Starlink, biciklima te hrani i drugim potrepštinama.

– Tražili smo pisanu obavijest ili izvještaj i rečeno nam je da izvještaja nema i da ga neće biti. Ovaj incident smo snimili i fotografirali i već smo na više razina pokrenuli pravnu bitku. Naš pravni stav je jasan: Teritorij nikada nije bio dio Hrvatske i izvan je njezinih granica. To je potvrđeno u njezinoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske, rekli su iz Liberlanda.

Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. travnja 2015. godine u skladu, tvrde iz Liberlanda, s međunarodnim zakonom. Naime, ni Hrvatska ni Srbija taj komad zemlje ne smatraju svojim te je on predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dviju država. Ipak, sada su i Hrvatske šume i Državni inspektorat RH te lokalna policija našli osnovu da tamo interveniraju.

Copy link
Powered by Social Snap