Pretraga

Što radi Nijemac arhitekt u Hrvatskoj? Krijumčari 22 ljudi

A- A+

Njemački je arhitekt za 5 tisuća eura odlučio odraditi ilegalan i izrazito rizičan posao – prokrijumčariti 22 turska migranta preko Hrvatske. Ulovljen je sa suradnikom automehaničarom kada je u kombiju marke Mercedes prevozio 22 Turka, ilegalno došlih s područja BiH. Trebali su ih preko Hrvatske dovesti do Trsta. Protiv arhitekta i automehaničara podignuta je optužnica.

Policijska bljeskalica

Policijska bljeskalica | foto: PU osječko-baranjska

Dvojica prijatelja, arhitekt iz Njemačke i automehaničar iz Nizozemske, pokušali su prevariti zakon i uz to zaraditi, ali im nije pošlo za rukom. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu protiv njih podiglo je optužnicu da su 26. rujna prošle godine, oko 14:55 sati, na području Cetingrada, za oko 5 tisuća eura, koje su trebali dobiti nakon odrađena posla, u kombiju Mercedes Sprinter, prevozili 22 Turka koji su u RH ilegalno ušli iz BiH.

Arhitekt Marvin kazao je da mu je posao ponudila osoba po imenu Abu Achin, upoznao ju je u Beču, te su tamo dogovorili posao. Vozilo je rentao, a Abu mu je dao lokaciju na kojoj je pokupio ilegalce. Trebali su ih odvesti do Trsta pa je dvojac odlučio riskirati zbog zarade, piše Jutarnji.hr.

Izdvojeni članak

Poruke u mobitelu otkrile arhitekticu u krijumčarenju migranata iz Turske

Pošto Peter nema vozačku, pravio je Marvinu društvo. Policija je pretragom mobitela utvrdila komunikaciju koja potvrđuje da se dvojac bavio krijumčarenjem migranata, a komunicirali su s osobom koju je Marvin spremio pod imenom Ich Bin Ich (Ja sam ja). Peter tvrdi da ne zna koliko su trebali dobiti novca, a Marvin je rekao kako su zaradu trebali podijeliti pola-pola.

Policija je povezala da je pod jednim brojem mobitela bio spremljen kontakt Abu Achin, a pod drugim Ich Bin Ich, te je s prvog broja dijeljena lokacija u Maljevcu, na samoj granici s BiH, gdje je dvojac pokupio migrante, također i više tekstualnih i glasovnih poruka s detaljnim uputama u vezi puta i navigacije, dok je s drugog broja uspostavljena komunikacija razgovorom u trajanju od jedne minute.

Strane se radnike na gradilištima, od kojih su neki ilegalci, tretira iznimno loše. Potplaćeni su i žive u neljudskim uvjetima. To se iskristaliziralo u Katru, kada su strani radnici gradili stadione za Svjetsko nogometno prvenstvo. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap