Pretraga

Poruke u mobitelu otkrile arhitekticu u krijumčarenju migranata iz Turske

A- A+

Arhitektica iz Zagreba privedena je nakon što ju je policija na području Karlovačke županije zaustavila u automobilu dok je prevozila pet državljana Turske za koje je tvrdila da su ju zamolili za prijevoz do Zagreba. Oduzet joj je osobni mobitel u kojem su pronađene poruke koje jasno pokazuju da se radilo o ilegalnim migrantima i da je optužena znala što radi. Tereti ju se da je iz koristoljublja omogućila drugim osobama nedozvoljeno kretati se u Republici Hrvatskoj i time počinila kazneno djelo.

policija

Ilustracija | foto: PU splitsko-dalmatinska

Sve je počelo tako da je arhitekticu  V. M. policija zaustavila 11. rujna nešto prije 20 sati za volanom Dacie Logan u Cerovcu pokraj Karlovca. Nedugo nakon zaustavljanja policijski službenici otkrili su da u automobilu prevozi pet državljana Turske koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, mimo granične kontrole i bez putnih isprava. Radilo se o jednoj Turkinji i četiri Turčina, od kojih se jedan skrivao u prtljažniku. Arhitektica je policiji rekla da joj suputnici nisu ponudili novac i da je za osobu u prtljažniku saznala tek nakon što su je zaustavili.

Diplomirana inženjerka arhitekture je policajcima rekla da je došla iz Zagreba dati arhitektonski savjet vezan za vikendicu, a nakon toga je otišla u Rastoke. Prema njezinoj priči, ispred izletišta joj je prišla Turkinja, zamolila ju za cigaretu i započela razgovor s njom. Upitala ju je ide li prema Zagrebu te može li povesti nju i njezine zemljake. Arhitektica je tvrdila da je bila skeptična oko toga da ih primi u automobil, ali žena je bila uporna pa ih je naposlijetku odlučila povesti. Suputnici joj, kako je sama rekla, nisu ponudili novac te je za osobu u prtljažniku saznala tek nakon što su je zaustavili, prenosi Index.

– Kad su svi sjeli u auto, počeli su se čudno ponašati. Osoba iza mene gurala mi je noge u leđa. Nisam znala da su to migranti jer su dobro govorili engleski i nisu imali kofere, nego male ruksake pa sam mislila da se i oni nalaze na izletu u Slunju, ispričala je V. M. Ilegalni migranti često odlaze u zapadne zemlje raditi u građevini. Primjerice, strani radnici su bili zaduženi za izgradnju objekata potrebnih za Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, a mnogi su zbog loših radnih uvjeta umrli.

Izdvojeni članak

Bivša ministrica pozvala na bojkot prvenstva u Katru: Tisuće radnika su poginuli

Policijski službenici su prilikom privođenja arhitektice u osobnom mobitelu pronašla poruke u kojima se dogovarala o preuzimanju i transportu migranata. Kod V. M. je pronađeno i 600 eura za do kojih je došla, kako policija zaključuje, iz koristoljublja. Novac joj je oduzet.

Na dokaznom ročištu su svjedoci su potvrdili da su 10. rujna avionom iz Istanbula došli u Sarajevo. U Turskoj su prethodno s krijumčarima dogovorili svoje prebacivanje u Francusku za 4 tisuće eura i u Njemačku za 6 tisuća eura. Po dolasku u Sarajevo, dočekao ih je vodič i odveo na nepoznatu lokaciju u blizini granice s Hrvatskom te ih ostavio u šumi gdje je bilo još turskih državljana. Tamo su pričekali osobu koja ih je pješke povela prema samoj granici koju su oko 5 sati ujutro 11. rujna prešli kod mjesta Svinica Krstinjska. Po njih je nakon višesatnog čekanja došla arhitektica te ih smjestila u automobil. Vozili su se 15 minuta prije nego što ih je policija zaustavila.

O lošim uvjetima rada kojima su prilikom izgradnje objekata za Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru bili izloženi strani radnici više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap