Pretraga

Bivša ministrica pozvala na bojkot prvenstva u Katru: Tisuće radnika su poginuli

A- A+

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak šokirana je mogućnošću da će djeca u školama gledati Svjetsko prvenstvo u nogometu. Podsjetila je kako su na izgradnji stadiona u Katru poginule tisuće stranih radnika koji su bili potplaćeni i poniženi surovim uvjetima rada i življenja.

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak ostala je šokirana mogućnošću da djeca u školama gledaju utakmice Svjetskog prvenstva u nogometu koje u nedjelju počinje u Katru. Osim što ju je frapirala takva izjava njenog nasljednika, ministra Radovana Fuchsa i što smatra da on ne može samo tako o tome odlučivati, dodala je da ne zna koji bi se nastavni ishodi time trebali postići.

Izdvojeni članak

Predsjednik FIFA-e o lošim uvjetima rada u Kataru: ‘Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima’

No, na stranu obrazovanje. Divjak je pozvala na bojkot utakmica Svjetskog prvenstva u Katru zbog brojnih kontroverzi, od sumnjivog dobivanja domaćinstva pa do loših radnih uvjeta pa i pogibije velikog broja građevinskih radnika.

– Ovo Svjetsko prvenstvo prate brojne kontroverze od samog dobivanja domaćinstva pa do surovog odnosa prema radnicima koji su radili na izgradnji stadiona. Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja, poručila je Divjak na Facebooku.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/pfbid0x5zbiTYYD3W835J54WEmeiJyWhUsBubPBhfsr7p7EumhCB9HVD4THRwLNai2VTfUl?__cft__[0]=AZXQK9dU7Fp9M-RT2MBbDvPYZBHepv0dcxfZCVnrj9yu9-opTTlBLKC3akHakszcd54WZrZ_hyr4VLQ8-Gr7PNhe4tT0U03DamwqdPrRgagKvtxpHdBJw6jgr58kXHNxJt4nb0VD_6zBZeOvSwyzfJ2C&__tn__=%2CO%2CP-R

Poginulo 15.000 stranih radnika

Podsjetimo, Amnesty International je u svom izvješću iz veljače prošle godine naveo kako ‘službena katarska statistika pokazuje kako je 15.021 stranih državljana svih godišta i zanimanja umrlo između 2010. i 2019. godine, ali ne može se doći do svih informacija vezanih za uzrok smrti’. Još ranije, strani mediji su pisali o 6.500 poginulih radnika, sve odreda migrantima. No, predsjednik krovne nogometne organizacije FIFA-e, Gianni Infantino, umanjio je tu brojku na svega tri poginula radnika.

– Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima. Ovih šest tisuća, oni su možda umrli obavljajući neke druge poslove, rekao je Infantino na proljeće ove godine.

Podvojeni osjećaji

Katarska je vlada ljetos djelomično priznala loše radne uvjete. Nakon što je uhitila na desetke radnika koji su prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća, priznali su kako radnici plaće zaista nisu dobili te da će im biti isplaćene iz blagajne Ministarstva rada. Priznali su i kako su na izgradnji stadiona angažirali tvrtku koju su još i prije nadzirali zbog neisplaćenih plaća.

Izdvojeni članak

Tko je podbacio? Prema novim podacima u Kataru je od 2010. godine umrlo više od 15 tisuća stranih radnika

I sami nogometaši su pozvali na svojevrsni bojkot ovog natjecanja. Napadač Tottenhama, Harry Kane početkom godine je izjavio ‘kako ima podvojene osjećaje oko organizacije Mundijala u takvim uvjetima’. Nogometaši Danske će nastupati u dresovima bez vidljivih obilježja njihovog nogometnog saveza, a treća garnitura dresova je crne boje, čime žele ‘izraziti manjak podrške Kataru, koji ima povijest lošeg poštovanja ljudskih prava, ali i zbog njihovog postupanja prema radnicima migrantima koji su izgradili stadione na kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo.’

Copy link
Powered by Social Snap