Pretraga

Katarska vlada priznala: Radnici koji su radili na pripremama Svjetskog prvenstva nisu bili plaćeni

A- A+

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje u studenome ove godine, a što smo bliže najvećem sportskom natjecanju, sve više informacija o lošim uvjetima građevinskog rada izlazi na vidjelo. Katar je nedavno uhitio oko 60 građevinskih radnika koji su prosvjedovali radi neisplaćenih plaća, a dio ih je deportiran iz zemlje.

Al Bayt stadion | Katar 2022.

Od samih početaka radova na stadionima i infrastrukturi u Kataru, u javnost izlaze informacije o užasnim uvjetima rada u građevinskom sektoru. Nekoliko radnika je i preminulo, a više njih je hospitalizirano zbog rada na temperaturama od 41 stupanj Celzijusa, piše Associated Press.

Katarska vlada priznala neisplaćivanje plaća

Direktor konzultantske firme za istraživanje cijele situacije izjavio je kako se u katarska obećanja o poboljšanju uvjeta rada sve manje vjeruje. Katarska vlada rekla je kako je nekoliko radnika s protesta privedeno zbog remećenja javnog reda i mira. Izašle su informacije kako neki od radnika s prosvjeda nisu dobili plaću čak sedam mjeseci.

Izdvojeni članak

Predsjednik FIFA-e o lošim uvjetima rada u Kataru: ‘Koliko ja znam, umrla su samo tri radnika na stadionima’

Katarska vlada priznala je kako firme nisu isplaćivale plaće radnicima mjesecima unazad i kako će Ministarstvo rada isplatiti sve neisplaćene plaće. Dodatno, rekli su kako je sporna tvrtka i prije bila istraživana zbog neisplaćenih plaća, a situacija oko Svjetskog prvenstva ponovno ih je stavila pod povećalo javnosti.

Privedeni radnik u pritvoru vidio 300 svojih kolega

Privedeni radnici opisali su strašne prizore iz policijskih postaja u kojima su ogromne vrućine, a nema klime. Jedan privedeni radnik izjavio je da je u pritvoru vidio tristotinjak svojih kolega iz Bangladeša, Egipta, Indije, Nepala i Filipina. Rekao je kako su nekim kolegama isplaćene zakašnjele plaće nakon prosvjedovanja.

Katar je, kao i druge arapske zemlje Perzijskog zaljeva, u prošlosti deportirao strane radnike koji su prosvjedovali. Pravo na osnivanje sindikata ostaje strogo kontrolirano i dostupno samo Katarcima, kao i ograničeno pravo ljudi na okupljanje za prosvjede, rekli su iz Freedom Housea, neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjem demokratizacije društava u svijetu.

Izdvojeni članak

Tko je podbacio? Prema novim podacima u Kataru je od 2010. godine umrlo više od 15 tisuća stranih radnika

FIFA je Kataru dodijelila domaćinstvo Svjetskog prvenstva još 2010. godine, a država je odmah počela poduzimati mjere kako bi se poboljšala kvaliteta uvjeta rada. Uveli su minimalnu plaću od 275 dolara i osiguranu hranu i stan radnicima kojima to ne pruža poslodavac.

Copy link
Powered by Social Snap