Pretraga

Tko je podbacio? Prema novim podacima u Kataru je od 2010. godine umrlo više od 15 tisuća stranih radnika

A- A+

Ranije ove godine mediji su pisali o stradavanjima radnika u Kataru gdje je još 2010. započeo megalomanski projekt gradnje stadiona za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati sljedeće godine. Medijima se širi nova informacija kako Katar, unatoč kritikama, nije unaprijedio prava radnika i kako se brojka poginulih na gradilištu popela na 15 tisuća.

Ilustracija, Al Janoub | Qatar 2022

Nizozemski političar Gert-Jan Segers početkom godine rekao je kako iz srca govori kada kaže da bi bojkotirao Svjetsko prvenstvo jer je građeno krvlju te da ćemo uskoro “plesati” na grobovima 6500 ljudi koji su u potrazi za boljim životom stradali na gradilištima. Bila je to njegova reakcija na veliko otkriće britanskog Guardiana prema kojem je u Kataru život izgubilo 6500 radnika i to prema službenim podacima. To znači da je već početkom godine brojka vjerojatno bila znatno veća.

Naime, prema istraživanju britanskog Guardiana, od 2011. do kraja 2020. godine na radovima je poginuo točno 6551 radnik iz Bangladeša, Indije, Nepala, Šri Lanke i Pakistana. Podatke su prikupili iz veleposlanstava tih zemalja u Kataru, a to isto im nije pošlo za rukom kad je riječ o radnicima iz Kenije, Filipina i još nekih zemalja, zbog čega je sigurno kako je ta brojka mnogo veća, pisao je Večernji list početkom godine.

Prema izvještaju Amnesty internationala, prava radnika su se popravila do 2017., no otada nije bilo većeg pomaka pa su i u zadnjoj objavi na ovu temu iz studenog 2021. godine pozvali vladu Katara da ispuni obećanja o unaprijeđivanju prava stranih radnika. S druge strane, situacija je možda gora nego što mislimo. Njemački ZDF objavio je prilog o ”mračnoj” strani prvenstva prema kojem je dosad umrlo ili poginulo čak 15 tisuća inozmenih radnika, a nastavno je to na napise globalnog pokreta za unapređivanje ljudskih prava Amnesty International.

U članku iz kolovoza ove godine naglašavaju kako brojni smrtni slučajevi prođu tako da im se ne zna uzrok što posebno teško pada obiteljima radnika koje do danas traže informacije o najbližima ili pak odštetu.

-Službena katarska statistika pokazuje kako je 15,021 stranih državljana svih godišta i zanimanja umrlo između 2010. i 2019. godine, ali ne može se doći do svih informacija vezanih za uzrok smrti, piše u izvješću Amnestyja.

Svi stadioni Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Ovdje se nalazi tekstovi o svim stadionima na kojima će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, ako vas zanima pogledajte ispod.

Izdvojeni članak

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru prvi u povijesti prvenstva koji se nalazi na rubu pustinje

Izdvojeni članak

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda stadion na kojem bi Vatreni mogli igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda stadion na kojem će se održati finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Izdvojeni članak

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Izdvojeni članak

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Izdvojeni članak

U Katru kažu da je ovo njihov najveličanstveniji stadion za Svjetsko prvenstvo u nogometu

Izdvojeni članak

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora

 

Tko je podbacio? Prema novim podacima u Kataru je od 2010. godine umrlo više od 15 tisuća stranih radnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap