Pretraga

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

A- A+

Vrata pustinje otvorila su svoja vrata svijetu 18. prosinca 2020. spektakularnim debijem koji je uključivao i finale Amir Cupa. Al Rayyan, gdje se nalazi stadion Ahmad Bin Ali, poznat je po svojoj ljubavi prema tradiciji i lokalnoj kulturi, kao i po iznimno popularnoj nogometnoj momčadi Al Rayyan Sports Club. Hrvatska će završnu utakmicu skupine protiv Belgije odigrati 1. prosinca u 16 sati.

Stadion Ahmad Bin Ali | Qatar 2022

Nova arena će ugostiti do 40.000 navijača na utakmicama Svjetskog prvenstva 2022. do četvrtfinalne faze. Stadion Ahmad Bin Ali, izgrađen na lokaciji istoimenog starog stadiona, ugrađuje simbole katarske kulture u svoju spektakularnu valovitu fasadu. Objekti koji okružuju stadion također odražavaju zemlju, sa strukturama u obliku pješčanih dina koje podsjećaju na predivne divlje zemlje na zapadu. Dizajn Ahmad Bin Ali stadiona u Al Rayyanu priča je o Kataru. Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje: važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

Stadion Ahmad Bin Ali | Qatar 2022

Uzorci na fasadi su geometrijski oblici koji se često nalaze u islamskoj arhitekturi i njihova impresivna zamršenost odražava izuzetne rukotvorine proizvedene u Kataru. Ova jedinstvena fasada smještena je oko kompaktne strukture sjedala, koja jamči električnu atmosferu i omogućuje svim 40.000 navijača da se osjećaju bliže terenu nego ikada. Navijači su od vremenskih nepogoda zaštićeni laganom nadstrešnicom i naprednim sustavima hlađenja, koji im omogućuju uživanje u svakoj utakmici.

Izdvojeni članak

Khalifa International Stadium: Stadion na kojem naši Vatreni igraju za broncu

Položaj grada na rubu pustinje oblikovala je teška povijest s manje resursa pa ne toleriraju otpad i rastrošnost. Stoga je od samog začeća stvaranje Ahmad Bin Ali stadiona u Al Rayyanu u svojoj srži imalo održivost, potpomognutu predanošću Vrhovnog odbora za isporuku i naslijeđe zelenoj gradnji. Mnogi materijali iz dekonstruiranog prostora koji je nekoć bio na ovom mjestu, koji se također zvao Ahmad Bin Ali Stadion, koristi se u cijelom novom kompleksu stadiona. Neki će čak naći mjesto u javnim umjetničkim instalacijama.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

Više od 80% građevinskih materijala je ponovno korišteno ili reciklirano. Stabla koja su nekada okruživala staro mjesto su zadržana za buduću ponovnu sadnju, smanjujući štetu prirodnom okolišu. Svi novi materijali potrebni za izgradnju pažljivo su birani zbog svojih ekoloških kvaliteta. Uvedene su mjere energetske i vodene učinkovitosti, a daljnje smanjenje ugljičnog otiska stadiona dolazi zahvaljujući podzemnoj željezničkoj vezi koju je isporučila tvrtka Qatar Rail. Stadionska zona ima povoljno smještene biciklističke staze i pješačke staze, kao i 125.000 kvadratnih metara novih zelenih površina s izvornim biljkama i malom potrošnjom vode u kojima zajednica može uživati.


Svi stadioni Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Donosimo kompletan pregled svih stadiona na kojima će se održavati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Stadion na kojem će se održati finale prvenstva u Kataru: Na njemu će igrati Srbija protiv Brazila

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Stadion na kojem ćemo igrati protiv Kanade smatraju najveličanstvenijim u Kataru

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

Copy link
Powered by Social Snap