Pretraga

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

A- A+

Smješten u gradu Al Wakrah na jugu Katra, stadion Al Janoub kapaciteta 40.000 ljudi otvoren je 16. svibnja 2019. godine utakmicom finala Amir Cupa. Na njegovom otvaranju, zadivljujući show prije utakmice odao je počast Al Wakrahovoj baštini i Zahi Hadid, arhitektici čija je tvrtka dizajnirala futuristički oblik stadiona.

Al Janoub | Qatar 2022

Na službenim stranicama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022. godine navode da je Al Wakrah jedno od najstarijih stalno naseljenih područja Katara, Al Wakrah je dugo bio centar za ronjenje bisera i ribolov. Tradicionalni čamci dhow korišteni u ovim aktivnostima inspirirali su dizajn stadiona Al Janoub. Nisu samo posjetitelji iz inozemstva ti koji mogu uživati ​​u ovom prekrasnom stadionu.

Izdvojeni članak

Khalifa International Stadium: Stadion na kojem naši Vatreni igraju za broncu

Škola, svadbena dvorana, staze za biciklizam, jahanje i trčanje, restorani, tržnice, teretane i parkovi samo su neki od novih sadržaja koji se razvijaju u blizini Al Janoub stadiona. Stanovnici će vidjeti velike dugoročne koristi od projekta jer će nakon Svjetskog nogometnog prvenstva sav sadržaj ostati njima na korištenje.

Al Janoub | Qatar 2022

Pogled iz unutrašnjosti stadiona je jednako zapanjujući, nagnute grede drže krov, a nalik su na trup broda i dopuštaju svjetlosti da uđe u stadion. Mnogo svjetla ipak ne znači previše topline. Uz inovativni sustav hlađenja, genijalan dizajn igra ulogu u održavanju udobnosti navijača, igrača i službenih osoba.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

Detaljna mikroklimatska analiza oblikovala je arenu, a aerodinamika i optimalno zasjenjenje s krova (koji uključuje minimalnu količinu stakla) daju značajan doprinos kontroli temperature.

Cijeli oblik stadiona stvara izvanredno zelenu metodu kontrole temperature, zbog čega njegov pametni aerodinamički dizajn obavlja veliki dio posla. Krov stvara veliku hladovinu, skidajući utrošak energije s naprednih sustava hlađenja. U studenom 2018., stadion je dobio ocjenu održivosti klase A* od Global Sustainability Assessment System (GSAS), prepoznajući opsežne napore projekta u zaštiti okoliša.

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Ogromne zelene površine napravljene su oko kompleksa stadiona Al Janoub. Ovaj park, izgrađen s više od 800 novih stabala i raznom vegetacijom, uključivat će prostor za jahanje, staze za trčanje i biciklističke staze.

Al Janoub | Qatar 2022

Za nogometne navijače tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva, stadion Al Janoub imat će kapacitet od 40.000 sjedećih mjesta. Nakon što se okrune pobjednici turnira, oko 20.000 sjedala bit će uklonjeno (koristeći prednost modularnog dizajna) i prevezeno u zemlje kojima je potrebno poboljšanje nogometne infrastrukture.

Izdvojeni članak

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Ovo ne samo da će povećati globalni doseg igre i poboljšati društveni razvoj igre u inozemstvu, već će Al Wakrah ostaviti i stadion savršeno prilagođenu lokalnim potrebama.


Svi stadioni Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Donosimo kompletan pregled svih stadiona na kojima će se održavati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Stadion na kojem će se održati finale prvenstva u Kataru: Na njemu će igrati Srbija protiv Brazila

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Stadion na kojem ćemo igrati protiv Kanade smatraju najveličanstvenijim u Kataru

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

Copy link
Powered by Social Snap