Pretraga

Grandiozni stadion s 80 tisuća mjesta: Ovdje će se održati finale Svjetskog prvenstva

A- A+

Stadion Lusail Iconic je novoizgrađeni stadion u Katru koji se ustvari nalazi u nepostojećem, futurističkom gradu Lusailu. Može primiti 80.000 ljudi, a Katarci su u njegovu gradnju utrošili preko milijardu dolara. Nalazi se 15 kilometara sjeverno od Dohe i bit će mjesto finalne utakmice između Argentine i Francuske koje se bore za zlatnu medalju Svjetskog nogometnog prvenstva.

Qatar 2022

Stadion su projektirali arhitektonski studiji Foster + Partners i Populous. Izvana, svojim oblikom podsjeća na ogromnu zdjelu, što je referenca na tradicionalnu katarsku posudu za suhe datulje. Struktura “zdjele datulje” koja okružuje tribine teška je čak 30.000 tona i promjera je 310 metara. Počiva na 48 kosih stupova, stvarajući okvir od 24 nosača u obliku slova V. Sami stupovi teže 6.271 tonu, što je više od svih čeličnih konstrukcija koje se koriste na većini nogometnih stadiona.

Zlatna fasada zgrade ima zamršene trokutaste uzorke inspirirane starim katarskim svjetiljkama (fanar). Ovaj učinak postignut je zahvaljujući 4.200 trokutastih aluminijskih ploča ukupne površine 60.000 četvornih metara. Cijela stvar povezana je s glavnom čeličnom konstrukcijom arene pomoću 4.672 konektora.

Ukrasi na krovu podsjećaju na dijamante

Ogroman krov također zaslužuje pozornost iako se ne može uvlačiti. Njegova membrana je rastegnuta na takav način da je stvorila još jedan ukras – stotine elemenata u obliku dijamanta. Krovna membrana ima površinu od 45.000 četvornih metara, što je čini jednom od najvećih građevina te vrste. Krovni dizajn smatra se jednim od najsloženijih sustava kabelsko-membranskih struktura u svijetu.

Gledalište s kapacitetom od 88.966 (tehnički je moguće doseći 86.000) podijeljeno je na dva nivoa. Svaki od njih ima unutarnju podjelu na polovice. Ovo rješenje ima za cilj ponuditi optimalnu lokaciju pješačkih staza i mjesta za osobe s invaliditetom.

Grad Lusail je izgrađen na površini od 38 kilometara kvadratnih, a napravljen je za luksuzan način života. Podijeljen je na 19 kvartova, a jedan od njih čini samo ogroman teren za golf s osamnaest rupa. U jednom kvartu se nalazi sami stadion, a u drugom je pak smještena marina s najluksuznijim jahtama. Nakon što Svjetsko nogometno prvenstvo završi, stadion će biti pretvoren u javni prostor sa školama, trgovinama, kafićima, sportskim objektima i medicinskim klinikama.

Početni koncept arene, prilikom predstavljanja kandidature Katara za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine, podrazumijevao je krov koji se u večernjim satima mogao potpuno uvući, čime bi dvorana bila potpuno otvorena. Međutim, pokazalo se da je ovu značajku potpuno nerealno pretvoriti u stvarnost.

Koncept stadiona držan je u tajnosti i kad je krenula gradnja

Pripremni radovi započeli su 2015., a sama izgradnja krenula je 11. travnja 2017. godine. Ono što je iznimno rijetko na velikim turnirima – konačni koncept dugo je držan u tajnosti. Njegovo službeno predstavljanje održalo se u prosincu 2018., kada su radovi već bili u poodmakloj fazi.

U početku je stadion trebao biti dovršen 2020. godine, no na kraju su radovi trajali godinu dana duže. Dana 20. studenoga 2021. predstavnici Vrhovnog povjerenstva za isporuku i ostavinu na konferenciji za novinare objavili su da su radovi na objektu završeni.

Nakon završetka Svjetskog prvenstva 2022. mnoga će se sjedala rastaviti i otpremiti u inozemstvo na manje stadione kako bi oni bili ‘vječno sačuvani’. Prostor će se dijelom pretvoriti u javno mjesto. Predviđene su škole, trgovine, kafići, ambulante i sportski sadržaji. Sve navedeno bit će pod krovom koji će ostati kompletno sačuvan.

 


Svi stadioni Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru

Donosimo kompletan pregled svih stadiona na kojima će se održavati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru.

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na pametan način riješio problem visokih temperatura

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Stadion na kojem će se održati finale prvenstva u Kataru: Na njemu će igrati Srbija protiv Brazila

Otvorio se Al Thumama stadion u Kataru: Na njemu će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine

Prvi montažni stadion na kojem će se igrati Svjetsko nogometno prvenstvo ima kapacitet od 40.000 navijača

Stadion na kojem ćemo igrati protiv Kanade smatraju najveličanstvenijim u Kataru

Stadion za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru ima teren 17 metara ispod razine mora

Stadion na kojem će Hrvatska odigrati najvažniju utakmicu skupine nalazi se na rubu pustinje

Copy link
Powered by Social Snap