Pretraga

Pustinjski grad budućnosti NEOM mogao bi biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2034.

A- A+

Saudijska Arabija za grad domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2034. godine planira kandidirati NEOM, grad pokretan 100% obnovljivom energijom na sjeveroistoku zemlje. To se dogodilo nakon što je zemlja odustala od svojih planova da bude suorganizator 2030. godine s Egiptom i Grčkom te se usredotočila na planiranje vlastitog domaćinstva. Jedna od lokacija potencijalno bi bilo skijalište Trojena u NEOM-u koje je već osvojilo prava na domaćinstvo Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Izgradnja NEOM-a

Izgradnja NEOM-a | Foto: NEOM

Ukoliko Saudijska Arabija bude domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, najvjerojatnije će se suočiti s kritikama zbog kršenja ljudskih prava kao i Katar prošle godine. Tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru, otkriveno je da je najmanje 400 radnika migranata poginulo radeći na zgradama za Svjetsko prvenstvo. Prošle je godine organizacija za ljudska prava ALQST izvijestila da su trojica muškaraca osuđena na smrt nakon što su “prisilno izbačeni” s lokacije NEOM, a ranije ove godine stručnjaci iz Vijeća UN-a za ljudska prava izrazili su negodovanje zbog predstojećih pogubljenja.

Domaćini sljedećeg Svjetskog prvenstva 2026. godine bit će sjevernoameričke zemlje Kanada, Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Zajedničkim snagama za domaćinstvo ovog globalno poznatog sportskog turnira 2030. godine, natjecat će se Španjolska, Portugal, Maroko, Urugvaja, Argentin te Čile i Paragvaj.

Ulaganje u sport u Saudijskoj Arabiji prilično je vidljivo. U zemlji sada igraju istaknuti nogometaši poput Cristiana Ronalda, Karima Benzema i Neymara. Princ Mohammed bin Salman Al Saud kroz Fond za javna ulaganja, koji upravlja i britanskim nogometnim klubom Newcastle United, u velikoj mjeri financira izgradnju i puno ulaže u razvoj NEOM-a, u sklopu kojeg će se, zajedno s klizalištem, nalaziti 170 kilometara dug grad pod nazivom “The Line”.

Izdvojeni članak

19 mega građevinskih projekata koji se rade u Saudijskoj Arabiji

Prvi puta pokrenut od strane saudijskog krunskog princa 2017., NEOM je poslovni i turistički projekt Kraljevstva na Crvenom moru. Revolucionarni potpuno automatizirani grad bez automobila, prostire se na 26.500 kvadratnih kilometara (33 puta je veći od New Yorka) – ovaj grad pametne tehnologije vrijedan 500 milijardi dolara stvara 10 regija s hiperpovezanim gradovima, lukama, područjima za poduzetništvo, istraživačkim centrima, industrijskim i logističkim područjima, mrežom aerodroma, zabavnim mjestima i turističkim destinacijama.

Planirano je da NEOM bude pokretan 100% obnovljivom energijom, očuvat će 95% prirodnog okoliša, i biti regionalna sila u proizvodnji i skladištenju vode. Također će biti dom jednom od najvećih svjetskih međunarodnih aerodroma, spreman prije 2030., letećim taksijima poslovnim/tehnološkim centrom za koji se očekuje da će pridonijeti 48 milijardi dolara BDP-u Kraljevstva, i najvećoj svjetskoj tvornici zelenog vodika i zelenog amonijaka, koja će biti operativna do 2026. Više o 19 saudijskih megaprojekata na koje trebate obratiti pozornost pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap