Pretraga

19 mega građevinskih projekata koji se rade u Saudijskoj Arabiji

A- A+

Saudijska Arabija je sve češće u fokusu javnosti, a u posljednje vrijeme ponajprije zbog velikih nogometnih transfera koji se događaju u toj zemlji. Tako je nedavno i Marcelo Brozović odlučio karijeru nastaviti u zemlji koja je prije nogometa krenula investirati u građevinu. Najpoznatija je The line/linija, a mi izdvajamo 19 zanimljivih projekata na koje trebate obratiti pozornost.

mega projekti saudijska arabija

mega projekti Saudijska Arabija | kolaž

Održivi, visoko u nebo i čak znanstveno-fantastični – najnoviji mega (i giga) projekti Saudijske Arabije pretvaraju Kraljevstvo u jednu od najuzbudljivijih destinacija na svijetu.

Sve se to događa za vrijeme krunskog princa Mohammeda bin Salmana i njegove Vizije Saudijske Arabije 2030, planu za ekonomsku diversifikaciju koji intenzivno ulaže u sve, od turizma do tehnologije. Kraljevstvo je dom nekim od najinovativnijih, visokotehnoloških i futurističkih razvojnih projekata u regiji – i svijetu.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ranije ove godine, Fahd Al-Rasheed, izvršni direktor Kraljevske komisije za Riyadh, otkrio je da grad ima više od 30 megaprojekata na kojima se radi. Mnoge od ovih hrabrih razvojnih projekata (čak petnaest) financira Kraljevstvo preko Javnog investicijskog fonda (PIF) – jednog od najvećih i najutjecajnijih suverenih blagajni na svijetu. Od grada bez emisije ugljika do rijeke dvostruko duže od Nila i gradskog parka četiri puta većeg od Central Parka u New Yorku, ovo su 19 megaprojekta koje treba pratiti u ovom desetljeću.

1. NEOM

Prvi puta pokrenut od strane saudijskog krunskog princa 2017., NEOM je poslovni i turistički projekt Kraljevstva na Crvenom moru. Revolucionarni potpuno automatizirani grad bez automobila, prostire se na 26.500 kvadratnih kilometara (33 puta je veći od New Yorka) – ovaj grad pametne tehnologije vrijedan 500 milijardi dolara stvara 10 regija s hiperpovezanim gradovima, lukama, područjima za poduzetništvo, istraživačkim centrima, industrijskim i logističkim područjima, mrežom aerodroma, zabavnim mjestima i turističkim destinacijama.

Planirano je da NEOM bude pokretan 100% obnovljivom energijom, očuvat će 95% prirodnog okoliša, i biti regionalna sila u proizvodnji i skladištenju vode. Također će biti dom jednom od najvećih svjetskih međunarodnih aerodroma, spreman prije 2030., letećim taksijima poslovnim / tehnološkim centrom za koji se očekuje da će pridonijeti 48 milijardi dolara BDP-u Kraljevstva, i najvećoj svjetskoj tvornici zelenog vodika i zelenog amonijaka, koja će biti operativna do 2026.

2. THE LINE

Namijenjen da bude središnji dio NEOM-a, The Line je grad bez emisije ugljika koji će označiti prvi put u 150 godina da je veći urbanistički razvoj osmišljen oko ljudi, a ne cesta. Nalazi se na Crvenom moru, širok je samo 200 metara, ali se proteže preko 170 kilometara, The Line se sastoji od dva zrcalna horizontalna nebodera s vertikalno složenim domovima, radnim mjestima, parkovima, farmama i pješačkim područjima.

Kao prvi grad u svijetu bez gravitacije i jedan pokretan isključivo obnovljivom energijom, The Line će do 2045. godine pružiti dom za 9 milijuna ljudi. Stanovnici će imati pristup svim objektima unutar 5-minutne šetnje, i brzi vlak sa 20-minutnim prijelazima s kraja na kraj. Također će biti izgrađena marina, sportski stadion, i brojni hoteli, a izgradnja je već u tijeku. Više o projektu pročitajte ovdje.

linija saudijska arabija

Linija | Screenshot/Youtube

3. TROJENA

Još jedan mega projekt NEOM-a, Trojena je planinsko turističko odredište smješteno u najvišem planinskom lancu Kraljevstva (Tabuk), gdje zimske temperature često padaju ispod 0 stupnjeva celzijusa. Predviđeno za završetak 2026., Trojena obilježava prvi otvoreni skijaški resort u Zaljevu, gdje će se održavati sportski događaji svjetske klase, izložbe umjetnosti, koncerti i kulturni festivali.

S planovima za stvaranje 10.000 radnih mjesta, smještaj 7.000 stanovnika i privlačenje 700.000 posjetitelja do 2030., planinski resort pružit će sve, od wellness resorta, trgovina i restorana, do skijaškog sela, prirodnog rezervata i obiteljskog resorta. Među aktivnostima na ponudi, skijanje na otvorenom, vodeni sportovi, umjetnički boravci, yoga povlačenja, penjanje, i festivali će biti u središtu pažnje.

Uključeni u hotele koji se planiraju za saudijski resort na snježnim vrhovima su luksuzni hotel The Chedi i igrivi hotelski brand 25hours. Odredište je već odabrano za domaćina Azijskih zimskih igara 2029.

4. OXAGON

Još jedan grad unutar NEOM univerzuma, Oxagon je luka i logistički čvor strateški smješten na Crvenom moru blizu Sueskog kanala. Kao najveća plutajuća struktura na svijetu, Oxagon će biti dom luki sljedeće generacije s potpuno automatiziranom i integriranom mrežom opskrbnog lanca i logistike.

Luka, logistika, i željeznički isporučni objekt bit će ujedinjeni, pružajući svjetsku razinu produktivnosti s neto nultim emisijama ugljika, postavljajući globalne benchmarkove u tehnologiji i održivosti. Čvor će imati više stambenih i poslovnih zajednica, uključujući integrirani životno-radni igrački istraživački i inovacijski okrug, s posvećenim R&I kampusom.

U pravom visokotehnološkom Oxagon stilu, Yotel će otvoriti hotel s 300 soba ovdje, koji će imati robota za konobarenje, motorni SmartBeds.

5. Crveno more

Nekada poznat kao projekt Crvenog mora, ovaj giga-projekt dolazi od Red Sea Globala, tvrtke u vlasništvu saudijskog PIF-a, koji postavlja nove globalne standarde u odgovornom razvoju. Predstavljen kao najodrživija luksuzna turistička destinacija na svijetu, Crveno more će pružiti luksuzna iskustva na načine koji štite, čuvaju i poboljšavaju prirodno okruženje. To znači da će broj posjetitelja biti ograničen.

Održive inicijative uključuju upotrebu obnovljive energije, stvaranje nula otpada za odlagalište, uzgoj korala i sadnju i obnovu mangrova. Bit će prva destinacija koja pruža flaširanu vodu napravljenu iz zraka i sunčeve svjetlosti, proizvedenu pomoću patentirane solarne tehnologije. Crveno more bit će dom 8.000 hotelskih soba na 22 otoka i šest kopnenih mjesta i imat će svoj vlastiti međunarodni aerodrom, otvaranje ove godine, kao i zabavne, rekreacijske i wellness objekte. Među resortima koji se planiraju otvoriti kasnije ove godine su Six Senses Southern Dunes, smješten među pješčanim dinama i planinama, i Four Seasons, smješten na jednom od 22 otoka, na plaži. Ostali hoteli koji će se otvoriti ovdje uključuju Aman i The Ritz-Carlton.

Pored toga, Crveno more je domaćin luksuznog resorta Desert Rock koji će otvoriti 2024. godine, zajedno s ultra luksuznim rizortom AMAALA, i planinskog resorta Alula. Više o tom resortu koji će biti građen kao dio vrha planine, pročitajte ovdje.

6. Amaala Development

Još jedan mega projekt od Red Sea Globala, i susjed Crvenom moru, Amaala je luksuzni održivi razvojni projekt s fokusom na wellness. Projekt, koji bi trebao biti u potpunosti završen do 2027. godine, očekuje se da će stvoriti više od 50 000 novih radnih mjesta i doprinijeti više od 2,9 milijardi američkih dolara bruto domaćem proizvodu Kraljevstva.

Smještena u Prirodnom rezervatu princa Mohammada bin Salmana, Amaala će biti napajana obnovljivom energijom i bit će dom za više od 3000 hotelskih soba u 25 hotela, zajedno s 900 stambenih nekretnina, maloprodajom, blagovaonicama, luksuznim jaht klubom i wellnessom. Clinique La Prairie razvija ovdje vrhunski zdravstveni resort koji će biti u potpunosti napajan obnovljivom energijom.

Razvoj će također obuhvatiti prvi doživljajni i interaktivni centar za morski život na svijetu. U partnerstvu s Marine Life Institute, centar dizajniran od strane Foster + Partners će pružiti 10 zona, pružajući sve, od AR iskustava do noćnog ronjenja do jednog od najvećih umjetnih grebena na svijetu.

7. AlUla

Poznata po svojim zapanjujućim pejzažima i tisućljetnim arheološkim nalazištima, među kojima je nabatejski grad Hegra, prva UNESCO-va svjetska baština u zemlji, drevna regija AlUla pretvara se u globalni arheološki, kulturni i turistički kompleks.

Pod vodstvom AiUla Development Company u vlasništvu PIF-a, u suradnji s Kraljevskom komisijom za AlUlu, ovaj mega projekt pretvara ovaj impresivni pustinjski pejzaž, otprilike veličine Belgije, u najveći svjetski živi muzej. Cilj je do 2035. godine utrostručiti populaciju područja na 130 000, stvoriti 38 000 radnih mjesta i doprinijeti otprilike 32 milijarde američkih dolara BDP-u nacije.

Među planovima za projekt su devet hotela, s već otvorenim resortima Banyan Tree i Habitas, uz 5 000 stambenih jedinica i 200 električnih autobusa. Među nedavnim lansiranjima je Giant Swing, i AlUla Stairway, viseća ljestva koju posjetitelji penju prije nego što putuju na 150m zip line u kanjon ispod.

8. The Mukaab

Saudijska vlada je nedavno objavila ovaj projekt, financiran od strane PIF-a i vodstvom New Murabba Development Company, The Mukaab je najnoviji mega projekt Kraljevstva koji privlači globalne naslove. Dovoljno velik da može smjestiti 20 Empire State zgrada, The Mukaab sa sjedištem u Rijadu je mega neboder u obliku kocke visok 400 metara koji će, jednom kada bude završen 2030. godine, biti svjetska prva interaktivna destinacija koja nudi iskustvo stvoreno digitalnom i virtualnom tehnologijom s najnovijim holografijama. Kocka će sadržavati muzej, sveučilište za tehnologiju i dizajn, višenamjensko kazalište, i preko 80 mjesta za zabavu i kulturne objekte te će imati svoj vlastiti transportni sustav.

The Mukaab će biti središnji dio za novu središnju jezgru grada nazvanu The New Murabba – projekt izgrađen oko koncepta održivosti s zelenim površinama i stazama za hodanje i bicikliranje. Ovaj razvojni projekt, za koji se očekuje da će dodati oko 50 milijardi dolara nenaftnoj ekonomiji i stvoriti 334 000 radnih mjesta, bit će dom za 100 000 rezidencija, 9 000 hotelskih soba, maloprodaju, uredski i slobodno vrijeme.

9. Qiddiya

Počevši izgradnju 2019. godine, giga-projekt Qiddiya financiran od strane PIF-a postavlja se da postane novi futuristički centar za zabavu i sport Saudijske Arabije i potencijalno najveći grad za kulturu, umjetnost i sport na cijelom svijetu, prema riječima menadžera za razvoj poslovanja Qiddiya Investment Company, Grega Whitesidea.

Smješten u regiji Riyadh, jednom kada bude dovršen, Qiddiya će biti dom najvećem vodenom parku u regiji, Qiddiya Water Theme Park, s 22 atrakcije, od kojih će devet biti svjetske premijere, uz srednjoistočni ogranak legendarnog tematskog parka Six Flags. Očekuje se da će se otvoriti 2023. godine, tematski park, koji se nalazi uz planinski lanac Tuwaiq, bit će dom najbržem rollercoasteru na svijetu zajedno s četiri druge rekordne atrakcije.

Među ostalim atrakcijama je trkaća staza i automobilski centar Qiddiya, koji se dizajnira da vodi svijet u dizajnu Formule 1 i zabavi, s očekivanim održavanjem dvije utrke Formule 1 godišnje od 2027. godine. Prije domaćinstva AFC Asian Cupa 2027. godine, kraljevstvo također gradi nogometni stadion u Qiddiyi.

Copy link
Powered by Social Snap