Pretraga

Poruka grada rekordera u bespravnoj gradnji: Komunalni redari trebaju imati veće ovlasti

A- A+

U siječnju je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavilo izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, kojima će komunalni redari u jedinicama lokalne samouprave dobiti dugo zazivane nove ovlasti. Potencijalno će moći zatvarati gradilišta i tako zaustavljati bespravnu gradnju. Na ovaj način želi se doskočiti kroničnom nedostatku građevinskih inspektora, a da je to pravi put svjedoče iz Grada Vodnjana gdje komunalni redari već sada čine puno za zaustavljanje galopirajuće bespravne gradnje. No, upozoravaju, izmjene treba doraditi inače se neće ništa postići.

bager

bager | foto: Freepik

Grad Vodnjan, jedno je od najpogođenijih područja bespravnom gradnjom u Istarskoj županiji, te zato ima vjerojatno najaktivnije i najproduktivnije komunalne redare. Naime, komunalno redarstvo Grada Vodnjan prošle je godine otvorilo čak 983 predmeta bespravne gradnje. Izrađena su 734 zapisnika te je izdano 187 rješenja o uklanjanju. Uz to, 475 prijava podneseno je Građevinskoj inspekciji, 236 prijava Šumarskoj inspekciji, deset prijava Lučkoj kapetaniji, a dvije prijave podnesene su Konzervatorskom odjelu u Puli.

Izdano je 14 rješenja s upravnim kaznama, a na temelju ponovljenih očevida komunalnog redarstva nakon izdanih rješenja uklonjeni su bespravni objekti s 50 katastarskih čestica, piše glasistre.hr.

Izdvojeni članak

Gradilišta će moći zatvarati i komunalni redari, kako to može štetiti inspektorima i građanima?

Zbog svega ovoga Grad Vodnjan aktivno se uključio u postupak savjetovanja s javnošću za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji. Iz Grada ističu kako se moralo reagirati na izmjene zakona, jer je uvidom u prijedlog zaključeno da se njime ne rješava problem postojeće bespravne gradnje pa ni bespravne gradnje u budućnosti.

Rješenje problema bespravne gradnje Grad Vodnjan vidi u ažurnijem postupanju građevinske inspekcije u suradnji s komunalnim redarstvom, uz propisivanje jasnih i skraćenih postupaka provođenja nadzora nad bespravnom gradnjom. I to tako da nad zahvatom u prostoru, koji je suprotnosti s prostornim planom, provodi hitni postupak kojem žalba ne odgađa izvršenje.

Grad Vodnjan stoga predlaže dopunu prijedloga zakona tako da komunalni redari dobiju ovlasti djelovati na sve zahvate u prostoru u suprotnosti s prostornim planom. Što prema prijedlogu zakona nije tako.

Ukoliko je intencija zakonodavca spustiti nadležnost za rješavanje bespravne gradnje na komunalno redarstvo, onda je nužno dodavanje odredbe kojom će komunalni redari imati ovlasti djelovati nad svim zahvatima u prostoru koji su u suprotnosti nad prostornim planom, i to za razdoblje prije donošenje zakona i za ubuduće.

Doznajte ovdje koji su građevinski skandali u 2023. tresli Hrvatsku.

Copy link
Powered by Social Snap