Pretraga

Požgaj Grupa jumbo plakatima upozorava na ‘kartelsko udruženje Hrvatskih šuma, HGK i Ministarstva poljoprivrede’

A- A+

Nakon što su po Zagrebu osvanuli plakati s upozorenjima o ‘poslovanju s podobnima’ priča o Požgaj Grupi i Hrvatskim šumama dobila je svoj epilog. Naime, iz Požgaj Grupe plakatima žele, kako kažu, javnost upozoriti na ‘kartelsko udruženje Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede’ koje je državnom proračunu nanijelo štetu veću od tri milijarde kuna.

požgaj grupa

Jumbo plakat Požgaj Grupe u Zagrebu | foto: Požgaj Grupa Facebook

Jumbo plakati Požgaj Grupe osvanuli su na nekoliko zagrebačkih lokacija poput Slavonske i Jadranske avenije te Autobusnog kolodvora.

Priča o zatvaranju proizvodnih pogona Požgaj Grupe, zbog čega bez radnog mjesta ostaje 288 ljudi, dobila je svoj epilog. Kako navode iz Grupe, Hrvatske šume žele uništiti njihovo poslovanje dodajući da već gotovo dvije godine upozoravaju sve nadležne institucije na njihovu klijentelističku politiku.

Kao dokaze svojih tvrdnji iz Požgaj Grupe navode izbacivanja njihovih društava iz ugovornog odnosa s tim, kako kažu, državnim monopolistom.

Trupci dostupni samo podobnima

Svoje nezadovoljstvo, kao i upozorenje javnosti, iz Požgaj Grupe su odlučili iskazati postavljanjem nekoliko jumbo plakata na više lokacija u Zagrebu.

– Od 3. lipnja na nekoliko lokacija (Slavonska i Jadranska avenija, Autobusni kolodvor i Zapadni kolodvor) mogu se vidjeti jumbo-plakati s istaknutim natpisom „Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima“, prenosi Index.hr.

Javni istup Požgaj Grupe napravljen je, kako navode, s ciljem podizanja javne svijesti da drvna masa nije vlasništvo pojedinca, nego svih građana Republike Hrvatske te da je dosta toga da se ona dijeli klijentelistički, a ne stručno. Upravo zato, smatraju u Grupi, se ova priča tiče svakog građanina koji će se kada vidi njihov plakat možda zapitati kakve veze plakat ima s njim?

Izdvojeni članak

Ministrica Vučković o zatvaranju 288 radnih mjesta u Požgaj Grupi: Takve ocjene su prilično teške

– Nažalost, radi selektivne, nedosljedne i dvojbene primjene kriterija za dodjelu kvota drvne mase od strane Hrvatskih šuma, pri čemu se oni, kao u našem slučaju, ne ustručavaju ni zloupotrijebiti svoj položaj monopoliste ili druge zakonodavne okvire. Posječeni drvni etat ne usmjerava se prvenstveno proizvođačima-finalistima koji stvaraju najveću dodanu vrijednost, već se dijeli mimo propisanih kriterija za odabrane i podobne! Statistika pokazuje da su proizvodnja i izvoz gotovih proizvoda unatrag nekoliko godina u padu, dok se sve više izvozi upravo sirovina, dodaju iz Požgaj Grupe.

Takvim se politikama, smatraju u Požgaj Grupi, obezvrjeđuje jedan od najvažnijih resursa u vlasništvu Republike Hrvatske – šume, prirodno bogatstvo i resurs koji pripada društvu. U svojoj objavi za medije dodaju i to da nadležne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede, nemaju volju ni znanje pokrenuti nužne promjene, upravo jer su i sami sudionici ovakvog nakaradnog modela raspodjele, za odabrane i podobne.

Jasna poruka javnosti

Svojim istupom Požgaj Grupa nastoji poručiti javnosti da je vrijeme da se predmeta problematika javno otvori te da dođe do nužnih promjena. Plakati su, dodaju, njihova poruka svim institucijama povezanim uz raspodjelu drvne mase da će u svom cilju biti ustrajni bez obzira na, kako kažu, ignoriranja i minoriziranja problema na kojeg ukazuju.

– Zbog toga ćemo u narednom razdoblju javnost kroz medije upoznati sa:

  • svim dokazima o postupcima Hrvatskih šuma i povezanih institucija s ciljem uništenja Požgaj Grupe kao subjekta koji je javno otvorio temu raspodjele drvne mase suprotno propisanim kriterijima i putem institucija hrvatskog pravosuđa zatražio odštetne zahtjeve za tako nastalu štetu po Požgaj Grupu,
  • dokazima o lažnim priopćenjima kojima su se Hrvatske šume služile u javnom prostoru kako bi omalovažile poziciju Požgaj Grupe i time javno prikrile vlastite protuzakonite radnje,
  • dokazima o protuzakonito dodijeljenim ugovorima samo za 2021. godinu od strane Hrvatskih šuma i poveznih institucija u vrijednosti preko 200 milijuna kn (dok su, s druge strane, Požgaj Grupi protuzakonito oduzeti ugovori vrijedni 40 mil. kuna),
  • dokazima o postojanju kartelskog udruženja čiji su sudionici Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume, a čije protuzakonito djelovanje je u razdoblju 2017.-2020. nanijelo štetu veću od 3 mlrd. kn izgubljenog prihoda za državni proračun, zaključuju iz Požgaj Grupe.

požgaj grupa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap