Pretraga

Ministrica Vučković o zatvaranju 288 radnih mjesta u Požgaj Grupi: Takve ocjene su prilično teške

A- A+

Vijest o zatvaranju dva proizvodna pogona Požgaj Grupe, zbog čega će 288 radnika ostati bez svog radnog mjesta, komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrćući se pritom i na rezultate natječaja Hrvatskih šuma koji je do ovog scenarija i doveo. Zbog trenutnih okolnosti ministrica ne odbacuje mogućnost postizanja dogovora.

Požgaj Grupa, u krugu ministrica poljoprivrede Marija Vučković | foto: Unsplash, Ministarstvo poljoprivrede

Požgaj grupa, čija je djelatnost temeljena na ponudi široke palete proizvoda od drva, prošlog je tjedna objavila vijest o zatvaranju svoja dva proizvodna pogona zbog čega 288 radnika ostaje bez svog radnog mjesta.

Kao što smo već pisali, objava rezultata natječaja Hrvatskih šuma za raspodjelu količine trupaca za ovu godinu za hrvatsku Požgaj Grupu, koja se nije našla na listi kupaca, značila je zatvaranje dva proizvodna pogona. Razlog tome – neposjedovanje vlastite tehnologije za proizvodnju prijavljenih proizvoda, a što je jedan od uvjeta za dobivanje godišnjeg ugovora.

S obzirom na to da je takvom odlukom Hrvatskih šuma Požgaj Grupa ostala bez 54.400 metara prostornih trupaca iz Grupe najavljuju gašenje pogona i radnih mjesta u dvije faze. Takvu odluku Hrvatskih šuma komentirala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Provodi se dodatna revizija

U tijeku je dodatna revizija, rekla je za medije ministrica poljoprivrede Marija Vučković, osvrćući se na medijska pitanja o situaciji Hrvatske šume-Požgaj Grupa. Rezultati revizije, navodi ministrica, očekuju se danas.

Vučković je odgovarajući na upite novinara podsjetila da dodjela kvota nije stvar Ministarstva poljoprivrede već se kvota dodjeljuje svake godine na temelju javnog poziva, a kriteriji su određeni pismom razumijevanja koje su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvoprerađivača pri HGK 2017. godine.

Mogućnost dogovora

Nakon sagledavanja internih akta Hrvatskih šuma i razgovora s vlasnikom Požgaj Grupe ministrica Vučković uputila je na mogućnost postizanja dogovora odnosno primjene internih akata Hrvatskih šuma, koji govore da je moguće u određenim situacijama i problemima, a ovo je posebna godina smatra Vučković, donijeti odluku o obročnoj otplati duga, uz primjenu instrumenata osiguranja.

Izdvojeni članak

Zatvaraju se još dva proizvodna pogona u Hrvatskoj: Bez radnog mjesta ostaje 288 osoba

Dodatan komentar ministrica je dala i za procjene prema kojima Hrvatske šume utječu na otpuštanje radnika Požgaj grupe navodeći da je riječ o prilično teškim ocjenama ako nije provedena objektivna financijska analiza novčanih, poslovnih, investicijskih tijekova, korištenja kredita.

– Ako već govorimo o upropaštavanju poduzeća, gubitku 100, 200 ili 550 radnih mjesta, onda se objektivno treba služiti i metodologijom koju propisuju financije i računovodstvo, poručuje je Vučković.

Monopolisti na tržištu

Na pitanja o Hrvatskim šumama kao monopolistu na tržištu Vučković je ponovila kako će se ove godine donijeti strategija te kako će se sa svim dionicima u drvoprerađivačkoj industriji i industriji namještaja razmatrati i pripadajući model raspodjele.

– Ono na što sam ukazala kao mogućnost je dodatna revizija dijela poziva koji se odnosi na društva Požgaj grupe. Također sam, u skladu sa svojim ovlastima, uputila na mogućnost primjene jednog rješenja, a rok za potpisivanje ugovora je definiran do 30. travnja, zaključuje Vučković.

Copy link
Powered by Social Snap