Pretraga

Zatvaraju se još dva proizvodna pogona u Hrvatskoj: Bez radnog mjesta ostaje 288 osoba

A- A+

Natječaj je proveden, a Požgaj Grupa nije se našla na listi kupaca. Ostali su time bez svog proizvodnog materijala – drva. Iz Hrvatskih šuma navode da je do takve odluke došlo zbog proizvodne tehnologije koju Grupa ne posjeduje, a koja je jedan od uvjeta za dobivanje godišnjeg ugovora. Bez trupaca nema ni proizvodnje zbog čega će svoje radno mjesto izgubiti čak 288 osoba.

Drvodjelstvo, ilustracija | foto: Unsplash

Požgaj Grupa proizvodi široku i zaokruženu paletu proizvoda od drva te tako na najbolji način iskorištava drvnu sirovinu, navode iz Grupe.

Hrvatske šume provele su natječaj za raspodjelu količine trupaca za ovu godinu, no na listi kupaca nisu se našle Massive Lumber i Massive Panels, podružnice Požgaj Grupe. Razlog tome – neposjedovanje vlastite tehnologije za proizvodnju prijavljenih proizvoda, a što je jedan od uvjeta za dobivanje godišnjeg ugovora.

Iz Hrvatskih šuma navode da je ukupno dugovanje Grupe 14,6 milijuna kuna, a dospjeli dug iznosi 10 milijuna.

Zatvaranje dva proizvodna pogona

Nakon objave rezultata natječaja Požgaj Grupa uložila je nekoliko prigovora, no dogovor nije postignut. Posljedično tome, Grupa ostaje bez 54.400 metara prostornih trupaca, stoga najavljuju gašenje pogona i radnih mjesta u dvije faze.

– Doći će do reorganizacije poslovanja Požgaj Grupe i gašenja 218 radnih mjesta u prvoj fazi, do kraja travnja, uz zatvaranje dviju tvornica – tvornice namještaja i lamela u Donjem Miholjcu te tvornice drvenih kućica u Otočcu. Do kraja lipnja ukupni predviđeni broj otkaza ugovora o radu će biti 288, za Glas Slavonije rekao je Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe.

Izdvojeni članak

Propala je još jedna tvrtka u Hrvatskoj: Radnici ostali bez posla i to po drugi put

Kako navode iz Grupe, zbog odluke Hrvatskih šuma od 160 radnika u Donjem Miholjcu njih 88 ostat će bez radnog mjesta. Iz Hrvatskih šuma na sve odgovaraju navodeći iznos dugovanja Požgaj Grupe uz napomenu da su imali razumijevanja i želje da im pomognu s ciljem očuvanja zaposlenosti i proizvodnje.

– Jedan od uvjeta za godišnji ugovor jest plaćanje dugovanja. Svjesni negativnog utjecaja pandemije na poslovanje, produžili smo dva puta rok za potpis ugovora po javnim pozivima za prodaju trupaca i prostornog drva, krajnji rok 31. ožujka 2021., s tendencijom produživanja i treći put, do 30. travnja, odgovaraju iz Hrvatskih šuma te dodaju kako zatvaranje pogona u Požgaj Grupi nema veze s njihovom odlukom.

Copy link
Powered by Social Snap