Pretraga

Predstavljeni moduli ISPU-a: Ubrzat će proces izdavanja dozvola

A- A+

U Zagrebu su predstavljeni moduli Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) kojima se namjerava administrativno rasteretiti građane i urediti rad javne uprave tako da bude učinkovitiji i ekonomičniji. Moduli će između ostaloga olakšati izradu i donošenje prostornih planova, kao i izdavanje dozvola.

Alen Grabar

Alen Grabar | foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Danas je u Zagrebu održan stručni seminar u sklopu projekta ‘Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli’, na kojem su između ostaloga predstavljeni moduli ePlanovi i ePlanovi editor ISPU sustava, kao i natječaj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vezan uz planove nove generacije.

Načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, Alen Grabar, kazao je kako je cilj projekta administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Podsjetio je kako je razvoj ISPU sustava krenuo 2013. godine, a građani danas preko njega mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole.

Olakšavanje procedura izrade prostornih planova

Preko ISPU-a građani imaju mogućnost jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima. Načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije, Jelena Zrinski Berger govorila je o javnom pozivu Ministarstva kojim bi se u potpunosti financirala izrada prostornih planova uređenja ‘nove generacije’.

Izdvojeni članak

Često postavljana pitanja: Građevinska dozvola

– Svrha poziva je potaknuti izradu prostornih planova nove generacije – sukladno Zakonu o prostornom uređenju. Cilj je olakšati, osuvremeniti, unificirati i digitalizirati procedure izrade prostornih planova u Hrvatskoj. Želi se omogućiti uspostava platformi i digitalnih infrastrukturnih servisa za unapređenje pružanja elektroničkih javnih usluga, kao i smanjenje opterećenja građanima, poslovnim subjektima i investitorima, rekla je Zrinski Berger.

Sunčana Habrun, načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, govorila je o novim elektroničkim uslugama sustava ePlanovi i ePlanovi Editor. Usluga ePlanovi Editor će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije, a riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova, koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja.

Svi prostorni planovi bit će prikazani na standardiziran način

Stručnim izrađivačima prostornih planova na raspolaganju će biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje, kao i jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

Izdvojeni članak

Ministarstvo razvija novu elektroničku uslugu: Izrada prostornih planova nikad jednostavnija

Modul ePlanovi Editor povezan je s modulom ePlanovi, komplementarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju. Time će se olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a, kao i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

ISPU projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 14.732.231 eura, a financira se i sredstvima NPOO-a u iznosu od 23.890.105 eura. Ovakav seminar je nedavno održan u Rijeci i Osijeku, a prije toga i u Varaždinu i Splitu. Na seminaru u Zagrebu prisustvovali su predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Copy link
Powered by Social Snap