Pretraga

U Zagrebu predstavljen projekt od 132 milijuna kuna: Novi sustav će olakšati korištenje usluga sektora

A- A+

U srijedu je u Hotelu Internacional u Zagrebu predstavljen projekt ‘Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli’. Vrijednost projekta iznosi 131,9 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dokumenti | foto: Pixabay

U sklopu sustava ISPU nadograđuje se cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eKonferencija, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat. Cilj ovih usluga je osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave. U tekstu ćemo prenijeti najvažnije zaključke s predstavljanja.

– ISPU je jedinstveni državni multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka u Republici Hrvatskoj. Uspostavili smo ga da bismo na jednom mjestu prikupili prostorne planove svih razina, kao i podatke o zahvatima u prostoru, rekao je ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Danijel Meštrić.

Izdvojeni članak

Digitalizira se 2 milijuna građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola izdanih od 1968. do 2015.

– Digitalni napredak iz temelja preobražava naše društvo i gospodarstvo. Da bi digitalizacija uspjela, potrebna je sinergija svih nas u javnom sektoru. Ključna je i sinergija između nas, građana i poduzetnika koji će taj sustav koristiti. Ohrabruje podatak da čak milijun i 635 tisuća građana u ovom trenu koristi sustav e-Građani, a cilj nam je 2.4 milijuna do kraja mandata ove Vlade, rekao je državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić.

– Razvoj sustava e-Planova, koji sada čini bazu podataka važećih prostornih planova, u budućnosti će omogućiti ovlaštenim arhitektima-urbanistima izradu i objavu prostornih planova nove generacije. Sustav e-dozvole je razvijen radi provedbe postupaka ishođenja posebnih uvjeta, lokacijskih i građevinskih dozvola digitalnim putem, te sada ovlašteni arhitekti predaju projektnu dokumentaciju u digitalnom obliku, što je smanjilo potrebu za kopiranjem projektne dokumentacije radi dobivanja dozvola, rekla je Rajka Bunjevac predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

Izdvojeni članak

Pametna tehnologija integrirana u samu izgradnju: Ovo će promijeniti način gradnje

– Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli uvelike će svim sudionicima u gradnji olakšati rad. Posebice eGrađevinski dnevnik koji je zapravo platforma za upravljanje procesom gradnje od prijave gradilišta do tehničkog pregleda. Sva potrebna dokumentacija bit će objedinjena na jednom mjestu. Važno je za istaknuti da će u ovome sustavu biti dostupni svi dokumenti koje država već posjeduje. Iz baze će se povlačiti građevinska dozvola sa svim pripadajućim projektima, dodala je Nina Dražin Lovrec predsjednica Hrvatske komore inženjera graditeljstva.

Copy link
Powered by Social Snap