Pretraga

U Rijeci održan sastanak ‘Inicijativa 4 grada’ o priuštivom stanovanju i drugim temama

A- A+

U Rijeci je jučer održan sastanak ‘Inicijative 4 grada’ koji je okupio gradonačelnike i delegacije Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka. Raspravljalo se o priuštivom stanovanju, zelenoj tranziciji i digitalizaciji.

Gradonačelnici četiri najveća grada

Inicijativa 4 grada | Foto: Promo

‘Inicijativa 4 grada’ pokrenuta je kao platforma za suradnju na zajedničkih temama, a pokrenuli su je u ožujku gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić. Ovo im nije prvi susret, a dogovoreno je da se sljedeći susret predstavnika svih gradova održi u rujnu u Splitu.

Raspravljale su tri radne skupine

Na sastanku održanom jučer raspravljale su Radna skupina za priuštivo stanovanje, Radna skupina za zelenu tranziciju i Radna skupina za digitalizaciju. Ipak, u protekla tri mjeseca je održano niz razgovora pa su sada ponovno prolazili teme dosadašnjih sastanaka.

– Teme priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacije su zajedničke –neki gradovi su učinili veće iskorake od drugih, ali ovo je prilika da prije svega učimo jedni od drugih i da bez obzira na naše političke razlike u razvojne projekte krećemo zajedno. Drago mi je da Inicijativa 4 grada ide dalje, da naše stručne službe komuniciraju, stvarajući time okruženje dijaloga, zajednički učeći i iz tuđih iskustava iznalazeći najbolja rješenja i nastojeći ih primijeniti ih u gradovima u kojima smo dobili povjerenje građana, rekao je gradonačelnik Rijeke Filipović.

Otkrivena su tri modela za rješavanje problema

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak je dodao kako je usvojen zaključak da su predstavnici četiri grada spremni pristupiti ministarstvu i ostalim državnim institucijama s ciljem zajedničkog iznalaženja novog zakonskog okvira kao temelja za osiguravanje većeg broja stanova za priuštivi najam za građane.

– Prvi model koji predlažemo je da se država, uz komercijalne i razvojne banke, uključi u financiranje jednog dijela modela gradnje velikog broja stanova za dugoročni najam. Nakon što smo zaključili da je u našim gradovima velik broj praznih stanova, drugim modelom koji predlažemo, po uzoru na Barcelonu, željeli bi ih staviti na tržište i napraviti fond koji bi bio spona između onih koji iznajmljuju i onih koji unajmljuju. Treći mehanizam, za koji bi željeli predložiti izmjene zakonske regulative, jest prenamjena neke od zona u našim gradovima za priuštivo stanovanje, kroz kojeg bi se kombiniralo obično i priuštivo stanovanje”, kazao je gradonačelnik Puljak.

Izdvojeni članak

Priuštivo stanovanje nadohvat ruke: Velike hrvatske gradove podržala Europska investicijska banka

Raspravljalo se i o voznom parku gradova

Gradonačelnik Zagreba Tomašević se osvrnuo na teme zelene tranzicije pa se raspravljalo i o energetskoj obnovi javnih zgrada, obnovi flote javnog gradskog prijevoza i načinu gospodarenja otpadom.

– Raspravljali smo na koji način ćemo obnoviti vozni park i učiniti ga ugljično neutralnim, odnosno prilagoditi se i napraviti iskorak u ublaženju klimatskih promjena i emisiji stakleničkih plinova. Zaključak je da ćemo s nadležnim ministarstvom prometa nastaviti razgovore, ali primijeniti i različite strategije, tako da je moguće da će Osijek i Split više ići prema autobusima na električni pogon, dok će Zagreb i Rijeka, uz kombinaciju s autobusima na električni pogon, više ići prema autobusima na vodik, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Osijek izgradio 68 novih stanova za socijalni najam, uručeni ključevi novim stanarima

Iz iskustva drugih gradova se mogu vidjeti pogreške

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je pohvalio Osijek i rekao kako se u tom gradu već provodi priuštivo stanovanje, ali i kako je od svih gradova, Osijek otišao najdalje s gospodarenjem otpada.

– U pogledu priuštivog stanovanja Osijek je u najboljoj situaciji. Nedavno smo izgradili zgradu sa 68 gradskih stanova za najam i usrećili 68 obitelji. Investicija je to grada Osijeka koja nas je stajala 3 milijuna eura. Najam u tim stanovima je 4 puta jeftiniji od tržišnoga u ovom trenutku. S tim modelom nastojimo nastaviti i u budućnosti. Grad Osijek nema problema s prostorom koji je komunalno opremljen. Veseli me i činjenica, a čuo sam se s ministrom Bačićem, da će sva četiri velika grada kao i Udruga gradova biti uključeni u izradu novoga zakona, rekao je Radić.

Dodao je i kako je Osijek otišao najdalje od svih velikih gradova što se tiče gospodarenja otpada, ali je ipak u pogledu digitalizacije Osijek u najlošijoj situaciji.

– Iz osječke i moje perspektive, bitno je što smo i danas razgovarali o digitalizaciji, kako bismo iz iskustva ova 3 grada naučili i prevenirali pogreške s kojima su se susretali, rekao je Radić.

Copy link
Powered by Social Snap