Pretraga

Stupio na snagu novi Zakon: Upis u gruntovnicu sada je za neke stvari skuplji i do 10 eura

A- A+

Novi Zakon o zemljišnim knjigama donio je novost prema kojoj više nije potrebno ići u gruntovnicu ako, na primjer, želite upisati vlasništvo nad nekretninom. Upisivanje u zemljišne knjige sada se obavlja putem javnih bilježnika ili odvjetnika. Neki od postupaka u gruntovnici su nasreću jeftiniji, a neki nažalost skuplji.

stambena zgrada

Stambena zgrada, ilustracija | foto: Unsplash

Posljednjih desetak dana niti građani niti tvrtke ne mogu sami u gruntovnice podnositi prijedloge za promjene podataka u zemljišnim knjigama. Umjesto njih, sada to elektroničkim putem rade isključivo odvjetnici i javni bilježnici, prenosi HRT.

Čakovčanin Miljenko Brumen došao je u Zemljišnoknjižni odjel čakovečkog Općinskog suda po gruntovni izdvadak za obiteljsku kuću. To je jedan od poslova za koje građanima ne trebaju javni bilježnici ili odvjetnici. Dobio je izvadak i vidio da na nekretnini ima tereta. Za brisanje hipoteke trebat će mu javni bilježnik i za to će umjesto dosadašnjih 6,6 eura morati izdvojiti 10 eura više.

Sada će pak jeftinije proći građani koji su kupili nekretninu i žele se i službeno uknjižiti kao njezini vlasnici. Trebat će im javni bilježnik, ali postupak će ih stajati 29,9 eura, što je 3,3 eura manje nego prije. Izmjene nisu donijele velike promjene jer su bilježnici i do sada to obavljali za više od 70 posto građana.

Izdvojeni članak

Jeste li znali da više ne trebate ići u gruntovnicu? Upis je sada jeftiniji i brži

Građani su nezadovoljni ovom promjenom

Međimurci koji su to radili sami, ovom promjenom nisu zadovoljni. Neki od komentara su kako to nema smisla. Kazali su kako postoje ljudi koji si ne mogu priuštiti usluge odvjetnika i javnog bilježnika. Bilo je i komentara kako će si Javni bilježnici i odvjetnici za to uzeti neku svoju pristojbu.

Podsjećamo, izmjenom članka 105. Zakona o zemljišnim knjigama predviđeno je da se svi prijedlozi podnose isključivo elektronički, putem javnih bilježnika i odvjetnika koji su, uz državne odvjetnike, obvezni korisnici elektroničke komunikacije sa sudom. Prijedlozi se mogu podnositi isključivo putem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, Mirela Fućkar, kazala je tada kako je za građane to u svakom slučaju bolje jer oni na svakom mjestu imaju javnog bilježnika ili odvjetnika. Dodala je kako mogu izabrati preko koga će podnijeti prijedlog, a cijena je ostala ista.

Izdvojeni članak

Digitalizacija gruntovnica: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika, stižu i e-punomoći

Novi sustav = veća pravna sigurnost

Do sada je upis u zemljišnu knjigu stajao malo više od 33 eura. Od sada bi trebao iznositi manje od 30 eura. Odvjetnike i javne bilježnike čeka više posla, ali kažu i da novi sustav znači veću pravnu sigurnost za građane.

– Mi imamo elektroničku zbirku isprava, skeniramo sve ulazne dokumente i na sudovima. Tako će nam sada elektroničkim putem dolaziti svi dokumenti. Imat ćemo više prostora da zemljišnoknjižni referenti rade na samim predmetima s manje administriranja. Tako da ćemo ubrzati sve postupke, rekla je tada Fućkar.

Sve to ne znači da građani više uopće neće moći odlaziti u gruntovnice. Iako stanje u zemljišnim knjigama građani mogu provjeriti elektronskim putem, tko to ne želi ili neće, uvijek može doći osobno u zgradu gruntovnice. Više o tome možete pročitati ovdje.

stambena zgrada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap