Pretraga

Jeste li znali da više ne trebate ići u gruntovnicu? Upis je sada jeftiniji i brži

A- A+

Prema novom Zakonu o zemljišnim knjigama prilikom kupnje stana nije potrebno ići u gruntovnicu. Upisivanje u zemljišne knjige sada se obavlja putem javnih bilježnika ili odvjetnika, a upis bi trebao biti brži i nešto jeftiniji nego prije.

stambena zgrada_kupnja stana_najam stana

Stanovi ilustracija | Foto: Unsplash

Izmjenom članka 105. Zakona o zemljišnim knjigama predviđeno je da se svi prijedlozi podnose isključivo elektronički, putem javnih bilježnika i odvjetnika koji su, uz državne odvjetnike, obvezni korisnici elektroničke komunikacije sa sudom. Prijedlozi se mogu podnositi isključivo putem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, Mirela Fućkar, kazala je kako je za građane to u svakom slučaju bolje jer oni na svakom mjestu imaju javnog bilježnika ili odvjetnika. Dodala je kako mogu izabrati preko koga će podnijeti prijedlog, a cijena je ostala ista, objasnila je za HRT.

Izdvojeni članak

Objašnjenje razlike između posjedovnog i vlasničkog lista

Do sada je upis u zemljišnu knjigu stajao malo više od 33 eura. Od sada bi trebao iznositi manje od 30 eura. Odvjetnica Maja Gorupić kazala je kako cijeli sustav koji ide u usklađivanje, sustav zemljišnih knjiga, zapravo dovodi do dobre stvari. Od rješavanja zemljišnoknjižnog stanja do mogućnosti boljeg raspolaganja nekretninama i svojim vlasništvom. Dodala je kako će vjerojatno samo trebati malo vremena da se ljudi naviknu na sustav.

Veća pravna sigurnost za građane

Odvjetnike i javne bilježnike čeka više posla, ali kažu i da novi sustav znači veću pravnu sigurnost za građane. Fućkar navodi kako je cilj elektroničko poslovanje sudova, kao i zemljišnih knjiga.

– Mi imamo elektroničku zbirku isprava, skeniramo sve ulazne dokumente i na sudovima. Tako će nam sada elektroničkim putem dolaziti svi dokumenti. Imat ćemo više prostora da zemljišnoknjižni referenti rade na samim predmetima s manje administriranja. Tako da ćemo ubrzati sve postupke, tvrdi Fućkar.

Izdvojeni članak

Digitalizacija gruntovnica: Gotovo sve će se rješavati preko javnih bilježnika, stižu i e-punomoći

Sve to ne znači da građani više uopće neće moći odlaziti u gruntovnice. Iako stanje u zemljišnim knjigama građani mogu provjeriti elektronskim putem, tko to ne želi ili neće, uvijek može doći osobno u zgradu gruntovnice. Postoji nada da će za nekoliko godina svatko moći samostalno predati zahtjev u zemljišnu knjigu putem sustava e-građani.

Podsjećamo, svatko kome je potreban dokaz o vlasništvu nad nekretninom, morat će se obratiti gruntovnici koja izdaje vlasnički list, dokument iz kojeg se vide podaci o vlasništvu nad određenim zemljištem ili nekretninom. Upravo je taj izvadak iz gruntovnice, odnosno vlasnički list, pravi dokaz vlasništva. Vlasnički list lako se u govoru zamijeni za posjedovni list što je pogrešno, jer se radi o dva različita pojma. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap