Pretraga

Digitalizira se 2 milijuna građevinskih, lokacijskih i uporabnih dozvola izdanih od 1968. do 2015.

A- A+

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je početak projekta ‘Digitalizacije postojećih akata o gradnji na području cijele RH’. Cilj im je pretvoriti navedene akte u digitalnu formu. Radi se o više od dva milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola u razdoblju od 1968. do 2015. godine.

MPGI

Dozvole iz navedenog perioda nalaze se u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što otežava proces pronalaska. Od uspostave modula eDozvola 2015. godine, sve lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, izdane od tada do danas, pohranjene su u digitalnoj formi, a riječ je o više od 3,2 milijuna dokumenata. Projekt digitalizacije akata o gradnji ukupno je vrijedan više od 23,8 milijuna kuna, a predviđeni završetak skeniranja je kraj 2022. godine.

Digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana, jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom primjerice kupoprodaje nekretnina. Jednostavno će kroz sustav eGrađani i putem GEOportala ISPU doći do traženog dokumenta, odnosno moći će se obratiti uredima za graditeljstvo koji će ih moći brzo dohvatiti iz sustava.

Izdvojeni članak

Lokacijska dozvola i idejni projekt – sve što trebate znati

Skeniranje je već započelo u županijskim središtima i većim gradovima i općinama u 13 županija: Zagrebačkoj županiji, Požeško-slavonskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Vukovarsko-srijemskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Zadarskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Istarskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji, Varaždinskoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji i Sisačko-moslavačkoj županiji. Planirani završetak čitavog procesa skeniranja 2 milijuna dozvola je kraj 2022. godine.

– Plan je skenirati 2 milijuna različitih dozvola, odnosno oko 6 milijuna stranica formata A4 na području cijele Republike Hrvatske. Cjelokupna digitalizacija akata o gradnji provest će se kroz modul eArhiva. Dostupnost tih podataka građanima će biti omogućena na GEO portalu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) na kojem će podaci biti vidljivi na točnoj lokaciji građevine za koju je akt izdan. Digitalizacija akata pojednostavit će i postupke rekonstrukcije građevina, jer će projektanti i referenti svim potrebnim aktima pristupati kroz eDozvolu i druge module ISPU-a, rekao je Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju.

Izdvojeni članak

Što je građevinska, a što uporabna dozvola: Evo što označavaju osnovni i najvažniji pojmovi svijeta nekretnina

MPGI na ovom projektu surađuje s predstavnicima Ministarstva kulture i medija, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatske zajednice županija i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. Također, u projektu sudjeluju i županijski i gradski upravni odjeli za prostorno planiranje i graditeljstvo u Republici Hrvatskoj koji u svojim arhivima čuvaju dozvole i u čijim prostorima će se odvijati faza skeniranja dokumenata, dok Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva osigurava hardversku i serversku podršku te interoperabilnost u sklopu CDU-a.

– Sam postupak provest ćemo kroz dvije faze, a to su skeniranje akata te unos metapodataka i georeferenciranje. Prva faza podrazumijeva skeniranje svih akata o gradnji na terenu te uz osnovni set podataka isporuka tih akata u sustav eArhiva. U drugoj fazi će se provjerit će se svaka skenirana dozvola, njena ispravnost i čitljivost te točnost unesenih osnovnih podataka o dozvoli u prethodnoj fazi. Nakon toga će se toj dozvoli dodijeliti oznaka točne lokacije na službenoj digitalnoj karti Republike Hrvatske što je omogućeno kroz već prethodno razvijen web-alat za georeferenciranje u sklopu sustava ISPU. Tada će takva digitalizirana dozvola postati službenim dijelom digitalne arhive te biti javno dostupna građanima na GEO portalu ISPU-a, rekao je Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj Informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine.

Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Copy link
Powered by Social Snap