Pretraga

Pametna tehnologija integrirana u samu izgradnju: Ovo će promijeniti način gradnje

A- A+

U izgradnji se sve više i više koristi pametna tehnologija, bez koje je postalo gotovo pa nemoguće živjeti. Pametni telefoni, pametni satovi, pametne televizije… Bilo je pitanje vremena kada će se početi koristiti i u samoj izgradnji.

gradilište

Ilustracija | foto: Unsplash

Kako piše Construction Magazine UK, vrijednost globalnog tržišta pametne tehnologije udvostručila se s 43,4 milijarde dolara u 2017. na očekivanih 91 milijardu dolara u 2022. Upravo je sada pravo vrijeme za lokalne samouprave, arhitekte i građevinare da shvate najbolje načine za implementaciju tehnologije za podršku zdravstvenim potrebama i potrebama skrbi u nizu okruženja, te prednosti razmatranja njenog uključivanja kao dijela projektiranja gradnje.

Gavin Bashar, britanski direktor Tunstall Healthcarea, objasnio je zašto bi tehnologija trebala biti integrirana u zgrade od faze dizajna i specifikacije kako bi se podržala skrb i zaštita ranjivih ljudi. Tehnologija ima ključnu ulogu u pružanju usluga na inovativne načine, stavljajući građane u središte donošenja odluka i omogućavajući pružateljima zdravstvenih usluga, smještaja i skrbi da usmjere podršku tamo gdje je najpotrebnija

Korištenje tehnologije za podršku ljudima nije veliki trošak, a pomaže građanima da dulje žive neovisno uz povećanu kvalitetu života. Relativno jeftini sustavi za njegu mogu pomoći izbjegavanje prijema u bolnicu, kao i pri odgađanju i sprječavanju potrebe za rezidentnom njegom i smanjenju izgaranja njegovatelja. Arhitekti i programeri stoga imaju ključnu ulogu cijeloj priči.

Moramo krenuti s vrha kako bismo osigurali da zgrade imaju tehnologiju integriranu u izgradnju koja će biti podrška stanarima, ali i kako bi osigurali platformu za implementiranje budućih napretka u tehnologiji. Prečesto se tehnologija gleda kao posljednji korak, a ne sustav koji može biti središnji za način na koji se živi u zgradi, kako se ista ​​koristi i stoga je to ključno za način na koji je projektirana.

Izdvojeni članak

Rekonstrukcija dvorca Opeka u tijeku: Za 1,5 godinu postat će sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi

Integracije pametne tehnologije

Northampton Partnership Homes (NPH) i građevinska tvrtka Jeakins Weir nedavno su zajedno radili na integraciji pametne tehnologije u novi inovativni stambeni razvoj koji se sastoji od osam dvojnih bungalova koji će podržati neovisnost mladih odraslih osoba s poteškoćama u učenju i složenim potrebama. Pametna tehnologija integrirana je u fazi planiranja razvoja kako bi se pružila podrška usmjerena više na osobe, kao i pružanje boljeg uvida u to kako najbolje raspodijeliti resurse kako bi se zadovoljile potrebe ljudi koji tamo žive.

Sustav podržava korištenje senzora za njegu na daljinu i nosive tehnologije, kao što su detektori pada, koji će automatski podići upozorenje ako je pomoć potrebna, omogućujući pružanje njege gdje i kada je potrebna, ali podržavajući neovisnost kada nije.

Budućnost

Zdravstveni sustav prikladan za 21. stoljeće mora imati digitalnu inovaciju u svojoj srži koju prihvaćaju arhitekti i povjerenici. Kako inovativna tehnologija nastavlja transformirati svaki aspekt modernog života, sve je više dokaza koji pokazuju koliki utjecaj to ima na zdravlje i na dobrobit stanovništva. Gdje to već nije učinjeno, digitalizacija će dotaknuti svaki kutak zdravstvene i socijalne skrbi, a to zauzvrat treba utjecati i na način na koji dizajniramo i gradimo.

Kako bi britanska komunikacijska mreža trebala završiti svoj prijelaz s analogne na digitalnu do 2025. godine, tehnologija ima još veću ulogu u poboljšanju života korisnika usluga. Iako će to zahtijevati značajan angažman arhitekata i graditelja, to donosi priliku jednom u generaciji za modernizaciju, poboljšanje i promjenu razmišljanja s reaktivnog na proaktivni model isporuke koji može osnažiti korisnike i omogućiti da skrb postane inteligentnija i personaliziranija.

gradilište
Share via
Copy link
Powered by Social Snap