Pretraga

Rekonstrukcija dvorca Opeka u tijeku: Za 1,5 godinu postat će sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi

A- A+

Iz Varaždinske županije na Facebooku su objavili kako se radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka u Marčanu u općini Vinica odvijaju po planu. To znači da će ovo povijesno zdanje u lipnju 2023. godine biti obnovljeno te postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Radi se o projektu vrijednom više od 43 milijuna kuna od čega je gotovo 30 miljuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radovi na dvorcu Opeka su u tijeku | Foto: Varaždinska županija, Facebook

Preostalih 13 milijuna kuna osiguravaju Varaždinska županija i Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

– Nakon što je trebalo 30 godina da se svi usuglasimo oko namjene dvorca i arboretuma Opeka, što je izazivalo nepovjerenje i skeptičnost građana, sada svi vidimo da se ovdje radi. Rekonstrukcija dvorca će završiti za godinu i pol dana, bude li se sve odvijalo sukladno planu. Osim tog ulaganja od 43 milijuna kuna, putem drugog EU projekta će u samu uspostavu Regionalnog centra biti dodatno uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a u revitalizaciju arboretuma, prema procjenama, još 58 milijuna kuna. Sveukupno je to ulaganje od oko 150 milijuna kuna na ovom lokalitetu, što je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Radovi na dvorcu opeka su u tijeku | Foto: Varaždinska županija, Facebook

Genetska baza sjemena, laboratorij, učionice i praktikumi

Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna reprodukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila, dok će sjeverno krilo i aneks istovremeno biti rekonstruirani. U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste.

–  Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire – rekla je ravnateljica Srednje škole ‘Arboretum Opeka’ Rajka Tršinski.

Nositelj projekta ‘Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi’ je Srednja škola ‘Arboretum Opeka’, Varaždinska županija je projektni partner, a suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Srednja škola Bedekovčina, Parkovi d.o.o. za komunalne i hortikulturne djelatnosti, piše Varaždinski.hr.

Rekonstrukcija dvorca Opeka u tijeku: Za 1,5 godinu postat će sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap