Pretraga

Prelazak na obnovljivu energiju: Velike investicije u vjetroelektranu

A- A+

U New Yorku se događaju velike promjene: grad priprema velike investiciju u obnovljivu energiju s kojom će doslovno promijeniti izgled New Yorka. Prošli tjedan su najavili planove za investiciju od čak 191 milijuna dolara, s kojima bi trebali dostići cilj od 100% čiste električne energije do 2030. godine i biti potpuno neutralni što se tiče ugljika do 2050. godine.

Vjetrenjače, foto: Pexels; Jem Sanchez

Kako piše Architectural Digest, u pitanju je izgradnja vjetrenjača, koje bi trebali smanjiti emisije ugljičnog dioksida za čak 34,5 milijuna tona, što bi otprilike bilo jednako kao da se s ulica Manhattana makne pola milijuna automobila. Plan the Offshore Wind Vision bi trebao isto tako proizvesti 13 tisuća novih radnih mjesta i 1.3 milijardu dolara u prosječnim godišnjim ulaganjima.

– Klimatska kriza je stvarna. New York City će poslužiti kao model u poduzimanju akcije po pitanju klime i rastu industrije vjetra na moru sa stvarnim dugoročnim planom fokusiranim na jednakost. Sada imamo mogućnost da iznesemo svoja obećanja i usmjerimo grad na pravi put prema održivoj budućnosti, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Senator New Yorka, Charles Schumer, je pohvalio gradonačelnika za shvaćanje činjenice da će ovaj korak transformirati energetski sistem grada i podići ekonomiju na jednu novu razinu.

Izdvojeni članak

HEP ulaže 4 milijarde kuna u hidroelektrane do 2030. godine, a Hrvatska dobiva i prvi energetski park

Kako bi osigurali da će plan zaista čini dobro gradu i njegovim građanima, a istovremeno pružati sigurnu i obnovljivu energiju, the Economic Development Corporation će osnovati vijeće sastavljeno od građana, biznismena, znanstvenika i zaštitnika okoliša, kako bi brinuli o svemu. Čak će i 40% poslova i investicija biti usmjereno prema ženama, manjinama i zajednicama koje brinu o ekologiji. Eric Adams, predsjednik okruga Brooklyn se već pohvalio da je infrastruktura spremna za izgradnju.

– Izgradnja vjetroelektrane na moru od nule ima potencijal učiniti naš grad održivijim, pravičnijim i prosperitetnijim. Moramo iskoristiti priliku dok ju imao, rekao je Eric Adams.

Danas, vjetroelektrane na moru proizvode manje od 1% svjetske električne energije. Ali Internacionalna agencija za energiju predviđa da će se ta industrija razviti kako će zemlje pokušavati smanjiti njihovu ovisnost o fosilnim gorivima i da će do 2040. godine biti u pitanju bilijunska industrija. Bijela kuća je postavila ciljeve od 30 vjetroelektrana do 2030. godine, koje bi stvarale energiju za 10 milijuna američkih kućanstva i smanjile emisiju ugljičnog dioksida za 85 milijuna toni.

Copy link
Powered by Social Snap