Pretraga

Izgrađen novi neboder, inspiriran poviješću horizonta New Yorka: Visok je preko 240 metara

A- A+

Gansko-britanski arhitekt David Adjaye predstavio je neboder 130 William na donjem Manhattanu, koji je bio inspiriran poviješću horizonta New Yorka i industrijske obale. Neboder je visok 244 metara, a također je prvi koji su dovršili Adjaye i njegov studio Adjaye Associates.

Neboder 130 William

Neboder 130 William | foto: Adjaye Associates

Nazvan 130 William, neboder ima upečatljivu fasadu obloženu ručno izglađenim betonskim pločama koje imaju teksturu i boju slične vulkanskom kamenu. Paneli, koji se protežu visinom nebodera od 66 katova, imaju lučne prozore koji podsjećaju na industrijsku arhitekturu uobičajenu za obalu New Yorka u 19. i 20. stoljeću, piše Dezeen.

– Povijest New Yorka bila je inspiracija, a novi razmjeri, ovo je povijest New Yorka u 21. stoljeću. Ta vrsta romantike nije neutralna – ne pokušavam doslovno napraviti industrijsko skladište, već neku vrstu priznanja onoga što je bilo u ovom dijelu Manhattana. Ovu zgradu ne bih napravio drugdje. Jednostavno je imalo smisla, rekao je Adjaye.

Jedinstven položaj

Adjaye je objasnio da su jedinstveni položaj na ‘kormilu’ grada i uglavnom komercijalna funkcija mnogih okolnih tornjeva učinili ovaj, njegov prvi neboder, ‘jedinstvenom prilikom’. Ističe se u usporedbi s mnogim okolnim neboderima, posebice uredskim strukturama koje su uglavnom presvučene staklom, uključujući obližnji One World Trade Center, koje su izgrađene u posljednjih nekoliko desetljeća.

Izdvojeni članak

Izgrađen novi neboder od 43 kata: Zakrivljenog je oblika i ima poluzatvoreni amifteatar

Adyaje je rekao da ovo također izgleda poput ‘ruševine’ u gradu, pozivajući se na povijesne utjecaje u dizajnu. Još jedan aspekt dizajna, za koji je arhitekt rekao da je “uvjerljiv dio projekta”, je džepni park na razini ulice. Park se sastoji od umetnute površine obložene kamenom s uređenjem okoliša i sjedećih mjesta, okružene istim fasadnim pločama kojima je obložen neboder.

Budući da velik dio infrastrukture Financijske četvrti ide sve do građevinske linije, ovo je područje stvoreno kao prostor za okupljanje stanovnika i javnosti. Rekao je da ideja bila da se od ovog projekta ne napravi samo stambena zgrada, već i dio javne gradske infrastrukture koja je važna.

Logistički izazov

Fasadne obloge za strukturu napravljene su u Kanadi i dopremljene u grad kamionima. To je predstavljalo logistički izazov koji je bio olakšan činjenicom da su gradske mogućnosti izgradnje nebodera dopuštale izgradnju nadgrađa nakon postavljanja panela. Zbog poroznog lica, ploče će s vremenom patinirati.

– Ta negativna stvar [unutar obloge] skuplja prljavštinu i stvara sjenu. Dakle, to je zapravo jedna od onih stvari koje se ne moraju prati raspršivanjem, zapravo ima patinu, objasnio je Adjaye.

Izdvojeni članak

Južnoamerički grad dobiva ‘torta’ neboder, stanari svake etaže imati će svoju zelenu oazu

Zgrada sadrži 242 luksuzne rezidencije i pogodnosti, a najviše katove zauzimaju penthausi koji imaju pristup nizu lođa na vrhu vrh zgrade. Adjaye Associates napravili su i dizajn interijera strukture, koja sadrži mramor i tamno drvo s metalnim detaljima u javnim prostorima zgrade. Sobe za vježbanje, unutarnji košarkaški teren, bazen i spa centar, dječje igralište i IMAX kino su među sadržajima.

Mnogi stanovi, koji se kreću po veličini od jednosobnih kuća do penthousea na cijelom katu, svijetlih su boja interijera radi kontrasta tamnim tonovima pročelja i javnih površina. Lukovi pročelja primarni su detalji interijera, a svaki održava svoj oblik za unutarnje okruženje i ima brončane obloge. Izgradnju nebodera je financirala lokalna tvrtka Lightstone, a zgrada je gotovo u potpunosti prodana i useljena.

Copy link
Powered by Social Snap