Pretraga

Premijer u Čakovcu na sastanku sa županima: Najavljena nova ulaganja u LNG terminal

A- A+

Premijer Andrej Plenković je u Čakovcu sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. Najavio je da će se u idućoj godini Vlada angažirati da se ubrzaju procesi koji se odnose na obnovu nakon potresa, ali i da će se ulagati u proširenje LNG terminala.

potpisivanje projekt sjever

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Čakovcu sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, foto: Vlada RH

Napomenuo je kako se ovaj sastanak uklapa u politiku ravnomjernog regionalnog razvoja koju Vlada provodi prema svim krajevima Hrvatske. Dodao je i kako se ta politika provodi ulaganjem u razvojne projekte u svim sektorima i resorima, na transparentan i pravičan način koji nikoga ne favorizira, nego naprotiv, pomaže svim krajevima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija gdje na vlasti.

– Projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticat će regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture. Što se tiče same Međimurske županije, tu je sedam razvojnih projekata, vrijednih 816 milijuna kuna, te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje, rekao je Plenković na sastanku sa županima u Čakovcu.

Premijer Plenković istaknuo je da je ovo godina u kojoj je dovršen projekt spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje Pelješkim mostom, zatim dovršen koridor 5c, kojim je Baranja potpuno integrirana u Hrvatsku, a još 5 kilometara će biti realizirano u idućih godinu i pol dana. Rekao je kako se na taj način na koridoru od Budimpešte do Ploča obavilo sve ono što se od Hrvatske očekivalo.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Pogledajte kako napreduju radovi na obnovi Županijske bolnice Čakovec

Premijer je najavio i daljnja ulaganja u energetsku infrastrukturu, prije svega u proširenje kapaciteta LNG terminala s 2,9 milijardi kubika na 6,1 milijardu. Naglasio je kako Hrvatska uistinu postaje regionalno energetsko čvorište i da se odluka o LNG terminalu pokazala najdalekovidnijom i najdalekosežnijom korisnom odlukom za Hrvatsku.

Sporazum Sjever vrijedan 15,2 milijarde kuna

Što se tiče sporazuma Sjever, premijer je podsjetio da je potpisan prije godinu dana za područje pet županija; Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke, a vrijedan je 15,2 milijarde kuna. Inspiriran je jako odborom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Istaknuo je dobar i iskren dijalog sa županijama, koji se provodi već sedam godina te izrazio želju za nastavkom takvih odnosa.

– Drago mi je da će indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i neke konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije, kazao je premijer i dodao da će ti projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticati regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako će izgledati središte grada na sjeveru zemlje nakon obnove dvaju njegovih trgova

Međimurska županija

Što se tiče same Međimurske županije, tu je sedam razvojnih projekata, vrijednih 816 milijuna kuna, i dva prijedloga za dodatno sufinanciranje. Predsjednik Vlade kazao je da je važnost projekta Sjever u jačanju aspekata nadležnosti države, županija i gradova, a ujedno bolje prometne povezanosti.

Izdvojeni članak

Čakovečki APN: Grad potiče kupnju nekretnine, osigurano pola milijuna kuna

Istaknuo je da na području ovih županija postoji još nekoliko točaka koje se moraju kvalitetnije povezati, poput brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici. To podrazumijeva i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja je dugi niz godina bila zanemarena.

 

potpisivanje projekt sjever
Share via
Copy link
Powered by Social Snap