Pretraga

Prikupljeno više od 4.5 milijuna kuna: Uskoro će se izgraditi prva UGP kuća

A- A+

Udruga ‘Glas poduzetnika’ do sada je prikupila više od 4.5 milijuna kuna donacija, a sada najavljuju i gradnju UGP kuće. Riječ je o projektu izgradnje kuća na potresom pogođenoj Banovini, a iza kojeg stoji Odbor za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a. UGP tipske kuće projektirane su prema protupotresnim standardima, a i odmah su useljive.

ugp tipska kuća

UGP kuća | foto: Udruga ‘Glas poduzetnika’

Odbor za arhitekturu i graditeljstvo UGP-a trenutno radi na dva velika projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Akcijom ‘Poduzetnici za Sisačko-moslavačku županiju‘ udruge ‘Glas Poduzetnika’ do sada je prikupljeno više od 4.5 milijuna kuna donacija za ovo potresom pogođeno područje. Osim prikupljanja novčanih donacija UGP-a kreirala je i projekt izgradnje tipskih kuća koje su projektirane prema protupotresnim standardima, a i koje su useljive.

– Također, Gradu Petrinji je predložen projekt “Centar novog života” koji za cilj ima rehabilitaciju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije, navode iz udruge ‘Glas poduzetnika’.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako bi u Sisačko-moslavačkoj županiji mogla izgledati kuća otporna na potres

Gradnja prve UGP kuće

Na čelu Odbora za arhitekturu i graditeljstvo nalazi se arhitekt Mislav Bašić koji predvodi projekt UGP tipskih kuća. Gradnja prve takve kuće uskoro kreće u Petrinji. No, cijeli proces usporile su administrativne prepreke.

– Naime, Zakon o obnovi još uvijek nije funkcionalan, a kuće su srušene i donacije su prikupljene, navode iz UGP-a te dodaju da su s gradonačelnicom Siska i gradonačelnikom Petrinje te s Odjelom za graditeljstvo Sisačko-moslavačke županije dogovorene procedure za gradnju donacijskih kuća.

– UGP je ponosan na to što je definirana i usuglašena procedura s administrativnim tijelima, jer je to put prema bržim dozvolama, poticanju gradnje i investicija, dodaju iz UGP-a.

ugp tipska kuća

UGP kuća | foto: Udruga ‘Glas poduzetnika’

Stambeno-poslovni kontejnerski centar

Posebnu važnost za udrugu ‘Glas poduzetnika’ ima i projekt ‘Centar novog života‘ u gradu Petrinji. Riječ je o stambeno-poslovnom kontejnerskom centru za koji je UGP darovao projektnu dokumentaciju Gradu Petrinji, a donirat će i 20 kontejnera za poslovne prostore poduzetnika.

– Grad Petrinja sada treba pronaći poduzetnike koji će biti dio projekta, kako bi on zaživio i kako bi se pokrenulo gospodarstvo pogođenog područja, objašnjavaju iz UGP-a.

Copy link
Powered by Social Snap