Pretraga

Primjena znanosti nakon prirodnih katastrofa: RGNF-ovci o obnovi potresom pogođenih prostora

A- A+

Rudarsko-geološko-naftni fakultet ovoga tjedna organizira Dan doktoranada i okrugli stol na temu znanosti u obnovi potresom pogođenih područja. Geološka i seizmotektonska istraživanja nakon potresa, hidrogeološka istraživanja i miniranje nakon potresa u Zagrebu i Petrinji samo su neke od predviđenih tema rasprava, a govorit će se i o kontroliranom rušenju tornja katedrale i dimnjaka Ciglane.

 

Obnova nakon potresa, u krugu: simbol Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta | foto: baustela.hr

Dan doktoranada i okrugli stol Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta održat će se virtualno.

Dan doktoranada i okrugli stol ‘RNG znanosti o obnovi potresom pogođenih područja’ održat će se u četvrtak 06. svibnja od 13 do 17 sati i 30 minuta. U prvom dijelu događaja doktorandi Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta predstavit će svoje istraživačke radove, a potom će se prezentirati teme potresa kao uvod u rasprave o obnovi pogođenih područja.

Tijekom jednodnevnog događaja prezentirat će se i sekcija postera nastalih na temu geološkog i naftnog inženjerstva, geologije i rudarstva.

Znanost o obnovi potresom pogođenih područja

Dan doktoranada Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta započet će njihovim predstavljanjem istraživačkih radova kroz kratka predavanja te prezentacije stručnih postera na teme rudarstva, geologije i naftnog inženjerstva. Svoje teme i istraživanja predstavit će:

 • Domagoj Vukadin koji će govoriti o geološkom inženjerstvu i to o ‘Primjeni laboratorijskih mjerenja ultrazvučnih valova u seizmičkoj inverziji‘,
 • Lucija Jukić koja će govoriti o naftnom inženjerstvu na temu ‘Utjecaj početka utiskivanja CO2 na povećanje iscrpka prirodnog plina i količinu
  uskladištenog ugljikovog dioksida na primjeru plinsko-kondenzatnog ležišta s visokim udjelom CO2‘,
 • Vjekoslav Herceg o rudarstvu na temu ‘Učinak i optimalne radne veličine bagera prema značajkama stijenskog materijala na površinskom kopu‘ te
 • Marija Pejić o geologiji na temu ‘Mjerenja koncentracija radona, CO2 i ugljikovodika u zraku tla te prirodne radioaktivnosti u svrhu unaprjeđenja geološkog modela podzemlja‘.
Izdvojeni članak

Istraživanja u Mečenčanima: Uzroci stvaranja i širenja urušnih vrtača

U drugom dijelu Dana sudionici će moći sudjelovati u raspravi na temu okruglog stola ‘RGN znanosti o obnovi potresom pogođenih područja’ u kojem će sudjelovati dekan prof. dr. sc. Kristijan Posavec, moderatorice prof. dr. sc. Snježana Mihalić Arbanas i izv. prof. dr. sc. Jelena Parlov. Teme okruglog stola prezentirat će uvodničari:

 • prof. dr. sc. Mario Dobrilović koji će govoriti o „Kontroliranom rušenju tornja katedrale i dimnjaka ciglane“,
 • prof. dr. sc. Bruno Tomljenović koji će govoriti o „Seizmogenim rasjedima i koseizmičkim efektima potresa“,
 • doc. dr. sc. Martin Krkač o „Inženjerskogeološkim kartama seizmički induciranih pojava“,
 • izv. prof. dr. sc. Jelena Parlov o „Posljedicama promjena razina podzemne vode izazvanih potresom“ te
 • prof. dr. sc. Franjo Šumanovac o „Geofizičkim istraživanjima u upravljanju katastrofama“.
Izdvojeni članak

Stručnjaci otvoreno o opasnosti: Promjer najveće urušne vrtače i dalje je prijetnja stanovnicima Banovine

Program završava proglašenjem najboljeg predavanja i najboljeg postera te dodjelom nagrada doktorandima i mentorima. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti Andrei Škomrlj na adresu elektroničke pošte [email protected] kako bi dobili poveznicu na ovaj virtualan događaj.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap