Pretraga

Stručnjaci otvoreno o opasnosti: Promjer najveće urušne vrtače i dalje je prijetnja stanovnicima Banovine

A- A+

Profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta prof. dr. sc. Franjo Šumanovac i prof. dr. sc. Bruno Tomljenović i sudjelovali u emisiji Otvoreno HRT-a u kojoj su govorili o nastanku urušnih vrtača na području Banovine. Ovaj fenomen još uvijek je velika briga stanovnika Banovine.

Otvoreno o pojavi urušnih vrtača | foto: Screenshot HRT

Od razornih potresa na području Banovine u prosincu prošle godine pojava urušnih vrtača brine kako struku, tako i mještane.

Profesori  s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta prof. dr. sc. Franjo Šumanovac i prof. dr. sc. Bruno Tomljenović i sudjelovali u emisiji Otvoreno HRT-a u kojoj su govorili o nastanku rupa u zemlji, na istraživanju kojih stručnjaci s ovog fakulteta rade već neko vrijeme.

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

– Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe, rekao je profesor Tomljenović.

Urušavanje tla u Mečenčanima | foto: Hrvatski geološki institut

Najveća urušna vrtača

Najveća urušna vrtača trenutnog je promjera 30 metara, a otvorila se  6. siječnja između 12 i 14 sati, a tada je njen promjer bio deset metara. Profesor Tomljenović dodao je  kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne.

Vrtače nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom u terenima gdje jedan dio naslaga koje su na površini idu u podzemlje zemlje, a izgrađuju uglavnom šljunci, pijesci i gline. Na području Mečenčana, navodi profesor Tomljenović, i prije je bilo takvih pojava, ali potresna trešnja samo je ubrzala taj proces.

Izdvojeni članak

Istraživanja u Mečenčanima: Uzroci stvaranja i širenja urušnih vrtača

S potresom je došao poremećaj stijena, a broj vrtača koje su se pojavile je velik, rekao je prof. dr. sc. Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta te je dodao kako bi se trebale napraviti veće analize kako bi se otkrila korelacija s jačinom potresa.

– Mi određujemo fizička svojstva stijena, a na temelju takvih mjerenja, korelacijom možemo odrediti o kojim stijenama se radi i u kojem su stanju, poručio je profesor Šumanovac uz napomenu kako postoje vrtače od jednog pa sve do 30 metara promjera.

Izdvojeni članak

Mečenčani i okolica postali su najrizičnija zona nakon potresa

Copy link
Powered by Social Snap