Pretraga

Prodaje se Cibonin toranj u Zagrebu koji je prije bio sjedište Agrokora

A- A+

Cibonin toranj stavljen je na prodaju, odnosno prodaje se 16 od svega 21 kata zgrade koji su u vlasništvu tvrtke Fortenove. Nudi se oko 5800 četvornih metara poslovnog prostora, što je oko tri četvrtine površine zgrade, a uz to ide i 65 parkirnih mjesta.

Cibonin toranj | Foto: Pixabay

Fortenova je nastala iz nekadašnjeg Agrokora, a iz Ciboninog tornja su se iselili još 2017. godine na Žitnjak nakon što im je to bio dom 17 godina. Krajem 1999. godine, Ivica Todorić kupio je prvih 14 katova za 17 milijuna njemačkih maraka dok je ostatak poslovnih prostora postupno otkupljivao od preostalih vlasnika sve do 2010. godine.

Agencija koja je oglasila prodaju navodi da se radi o “znamenitom zagrebačkom poslovnom neboderu, koji se nalazi na izvrsnoj lokaciji”, piše Telegram.

Izdvojeni članak

Cibonin toranj, nekadašnje sjedište Todorićevog Agrokora, jedan je od najviših u Zagrebu

Cibonin toranj jedan je od najviših u Hrvatskoj

Projektirali su ga Marijan Hržić, Borislav Šerbetić i Ivan Piteša, a gradilo poduzeće GRO Vladimir Gortan. Zbog kratkih rokova, neboder je završen samo izvana do 1987., a svi prostori su useljeni tek 1990. godine. Fasada je izvedena u tamnom čeliku, potpuno reflektivnom staklu i crnom granitu. Prozori na tornju nisu fiksni. Jedna od prednosti reflektirajućeg stakla je što se u njemu odražava okoliš. Obod nebodera drži 26 armirano-betonskih stupova koji ga čine otpornim na jake potrese (do 7 stupnjeva po Richteru) i na udarac manjeg zrakoplova poput Cessne.

Više o Ciboninom tornju pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap