Pretraga

Radovi na riječkoj rafineriji napreduju po planu: Nadogradnja bi trebala biti gotova u travnju

A- A+

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka teče prema planu, a svi radovi bi trebali biti završeni u roku, odnosno do početka travnja. Trenutno je završeno više od 70 posto projekta koji obuhvaća projektiranje, nabavu i izgradnju postrojenja. Radovi su ukupno vrijedni više od četiri milijarde kuna.

Ilustracija, foto: Pexels; Kindel Media

Uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije ono za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja. U siječnju je ugrađena nova Stripper Product kolona, čim je obavljen važan dio radova nadogradnje ključne opreme na postrojenju hidrokrekinga. Kako su rekli iz Ine, ugradnja je izvršena u skladu s planom, na siguran način, unutar jednog radnog dana i bez utjecaja na ostale aktivnosti projekta nadogradnje rafinerije, piše Index.hr.

Tako su ostvarene mogućnosti za nastavak daljnjih radova koji se očekuju u predstojećem razdoblju, kao što su ugradnja spojnih cjevovoda, elektro-instrumentacijski radovi i ostali radovi potrebni za dostizanje mehaničke gotovosti hidrokreking postrojenja.

Izdvojeni članak

Razgovarali smo s Markom Sokolovićem o BIM mogućnostima: Radio je i na modernizaciji naših rafinerija

Hrvatski podizvođači radova

Do sada je u riječkoj rafineriji bilo gotovo tisuću radnika, a dominacija radnika građevinske struke se mijenja u korist strojarske i elektroinstrumentacijske struke. Većinu angažiranih tvrtki podizvođača radova čine upravo hrvatske tvrtke. Riječka rafinerija je prestala s radom u studenom, a s proizvodnjom će krenuti tek kad radovi budu gotovi, u travnju.

Kada je u pitanju opskrba tržišta, iz Ine su rekli da su sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta isplanirane pomno unaprijed i da se Ina pobrinula za ugovaranje opskrbe tržišta derivatima morskim putem. Projekt nadogradnje Rafinerije se nastavlja sukladno ugovoru s glavnim izvođačem u kojem su regulirane sve garancije o nastavku provedbe projekta.

Copy link
Powered by Social Snap