Pretraga

Rast cijena građevinskog materijala: Statistički podaci pokazali porast od 8,3% u odnosu na 2015. godinu

A- A+

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku indeks cijena građevnog materijala na domaćem tržištu u porastu je u odnosu na kolovoz ove godine, ali i na kolovoz prošle godine. Još veći porast može se uočiti u odnosu na 2015. godinu.

Izgradnja zgrade | Tolu Olubode/Unsplash

Prema Državnom zavodu za statistiku proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u rujnu 2021. u usporedbi s kolovozom 2021. više su za 0,4%, a u odnosu na rujan 2020. više su za 3,0%. Ako usporedimo proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u rujnu 2021. s prosjekom 2015., tada su više za 8,3%.

Indeksi proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu od rujna 2016. do rujna 2021. godine | foto: Državni zavod za statistiku

– Proizvođačke cijene jesu cijene po kojima proizvođač prodaje svoje proizvode (građevni materijal) redovitim kupcima na domaćem tržištu u najvećim količinama franko utovareno u vagon (kamion) u mjestu proizvođača ili cijene po kojima proizvođač obračunava drugim proizvođačima, kažu iz Zavoda.

Iz Zavoda poručuju da je indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu.

Odabrana poduzeća, koja čine izvještajne jedinice istraživanja, su proizvođači izabranih industrijskih proizvoda definiranih Nomenklaturom industrijskih proizvoda, a neki od njih su rudarstvo, prerađivačka industrija, opskrba električnom energijom i plinom te opskrba vodom.

Kako bi se napravio reprezentativan uzorak na domaćem i stranom tržištu istraživanjem je obuhvaćen uzorak industrijskih proizvoda koji su zabilježili prodaju veću od 20 milijuna kuna na domaćem, a 15 milijuna na ‘nedomaćem’ tržištu.

Godišnji verižni indeksi cijena građevnog materijala od 1980. do 2020. godine | foto: Državni zavod za statistiku

Uzorkom istraživanja za 2021. za proizvođačke cijene industrije na domaćem tržištu obuhvaćeno je 2 035 cijena artikala unutar izabranih proizvoda NIP-a 2019. u 1 188 poduzeća (pravnih osoba i obrtnika). Za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2021. izabran je podskup koji čini 280 reprezentativnih cijena artikala unutar 23 odabrana razreda djelatnosti Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. koji proizvode građevni materijal.

Copy link
Powered by Social Snap