Pretraga

Javni naručitelji će izlaziti ususret izvođačima ako cijena materijala naraste? Odluka uskoro na Vladi

A- A+

Snažan porasta cijena u građevini, prvenstveno građevinskog materijala, doveo je proizvođače i izvođače radova u izuzetno nepovoljan položaj. Upravo je zbog toga ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić najavio izmjenu postojećih Uzanci o građenju, a Zaključak je usuglašen s HGK i HUP-om. Štoviše, Vlada će ga u roku iduća dva tjedna i usvojiti.

Novi ugovor o građenju (2)

Cilj je nastavak radova da ne dođe do zastoja koji bi mogao kočiti gospodarski oporavak | foto: Pixabay

Cijelu inicijativu pokrenuli su HGK i HUP te se očekuje rješenje u obliku novih Uzanci o građenju, odnosno novih ugovora o gradnji. Štoviše, iz HGK su nakon jučerašnje sjednice njihove skupštine, na kojoj je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, potvrdili da je u sljedeća dva tjedna na Vladi također naputak za reguliranje postojećih ugovora. Naime, Ćorić je na jučerašnjoj sjednici skupštine HGK objavio da će javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova u slučaju da su im troškovi znatno povećani.

Izdvojeni članak

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

Rješenje u svrhu nastavka radova

Tako je ministar Ćorić, u svrhu rješenja problema rasta sirovina, najavio aktivnosti kojima će se izaći u susret izvođačima radova vezano za anekse postojećih ugovora. Osim toga, ujedno će se pomoći i javnim naručiteljima oko realizacije investicija. Prema riječima Ćorića, ovo rješenje se uvodi s ciljem da se radovi nastave te da ne bi došlo do zastoja koji bi pak mogao utjecati na usporenje gospodarskog oporavka.

– U tome će, između ostalog, pomoći i Zaključak usuglašen s HGK i HUP-om kojeg će Vlada u iduća dva tjedna usvojiti, a kojim ćemo javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi značajno povećani, rekao je Ćorić.

Izdvojeni članak

Najviše građevinskih dozvola izdano za novogradnju zgrada

HGK i HUP usuglasili se s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Naime, predstoji još vidjeti hoće li to značiti da se na važećim ugovorima, koji nisu u skladu s tržišnim kretanjima te uslijed promijenjenih okolnosti, korekcijama zapravo obuhvati povećanje jediničnih cijena pojedinih materijala koji prelaze 10 posto. U tom slučaju sve iznad ne bi išlo na teret izvođača, a osim toga, nove Uzance o građenju postaju jako bitne za nove ugovore.

Kako tvrdi potpredsjednica za graditeljstvo i promet HGK Mirjana Čagalj, HGK i HUP su svoju finalnu verziju usuglasili s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Čagalj je rekla da se radi o novim modernim pravilima ponašanja koja uvažavaju praksu i ponašanja iz graditeljstva u proteklih 40 godina.

– Nove Uzance u graditeljstvu odnose se na sve buduće aktivnosti u sektoru, dok smo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobili potporu za interveniranje u postojeće ugovore, kako bi se i za njih uvažio poremećaj na tržištu. Ovime ćemo osigurati nastavak investicija, zaštititi i naše članice iz ovog sektora i javne naručitelje te osigurati da se aktualna kriza čim prije prebrodi, rekla je Čagalj predstavljajući dokument koji je poslan u proceduru usvajanja i kojeg također treba potvrditi Skupština HGK.

Izdvojeni članak

Pogledajte popis 20 najuspješnijih građevinskih tvrtki u 2020. godini

Cijene bakra i aluminija veće 40 posto, željeza i čelika 55 posto, plastičnih cijevi 100 posto

Postojeće Uzance o građenju datiraju još iz 1977. godine, a u tijeku su završni koraci u proceduri njihove izmjene. Tako je formirana radna skupina da bi se odgovorilo na snažan porast cijena građevinskog materijala, koji je pogodio kako proizvođače tako i izvođače koji imaju ugovore proizašle iz postupka javne nabave, a porast cijena se odrazio i na javne naručitelje.

Naime, cijene građevinskog materijala i industrijskih sirovina izuzetno su porasle i to u rasponu od najmanje 40 posto za bakar i aluminij, preko 55 posto za željezo i čelik pa sve do 100 posto za plastične cijevi. Upravo zbog toga trgovački subjekti sve teže mogu ispoštovati uvjete iz već prije sklopljenih ugovora, a time su itekako dovedene u pitanje već započete, ali i sve buduće investicije.

Copy link
Powered by Social Snap