Pretraga

Cijene građevinskih materijala rastu u nebo: Što će biti s obnovom Zagreba i Banije?

A- A+

Od početka pandemije koronavirusa cijene pojedinih građevinskih materijala na svjetskom tržištu značajno su poskupjele, pa je tako cijena, primjerice, čelika porasla preko nevjerojatnih dvjesto posto. Bez obzira na golemu cijenu Pelješkog mosta, Kinezi neće baš previše profitirati od njegove izgradnje, a za Hrvatsku novi problem predstavlja obnova Zagreba i Banije jer hrvatski građevinci ne mogu dopustiti da ih gradnja stoji više nego što će ju naplatiti.

poskupljenje cijene sirovina

Poskupljenje cijena građevinskih materijala | foto: Unsplash

Naime, cijene prijeko potrebnih građevinskih materijala u vrijeme pandemije skočile su u nebo. Najviše je tako porasla cijena čelika i to čak za 215 posto, potom PVC-a za 100 posto, bakra za 65 posto, stiropora za 25 posto te asfalta za 20 posto, prenosi portal RTL.

Štoviše, bez obzira na golemu cijenu Pelješkog mosta u vrijednosti od 526 milijuna eura, Kinezima se gradnja baš i neće previše isplatiti zbog porasta cijena materijala, a osim toga, na međunarodnom natječaju dali su uvjerljivo najnižu ponudu.

Pandemija je uvelike smanjila proizvodnju brojnih sirovina stoga je došlo i do poskupljenja određenih materijala potrebnih za gradnju, a ujedno je došlo i do rasta cijena nafte koja je također sirovina za neke građevinske materijale poput bitumena.

Svi trenutni projekti na rubu gubitka

Sve od čega se zidaju zgrade, ceste, mostovi ili šoping centri je poskupjelo, pa tako jedan stup za čiju je izgradnju prije godinu i pol trebalo izdvojiti 10.000 eura, građevince sada košta 13.000 eura. Naime, u takvom stupu nalaze se armature koje su od čelika, jednako kao i plastične cijevi te bakrene cijevi, a najviše je naravno betona, prenosi portal RTL.

Vlasnik građevinske tvrtke Dragutin Kamenski za RTL ističe da je dogovorio razne projekte prije pandemije i to po jednoj cijeni, međutim, mora ih dovršavati po puno većoj upravo zbog rasta cijena neophodnih materijala.

Kamenski kaže kako su svi projekti koji su u trenutnoj realizaciji zapravo na rubu gubitka, a na pitanje što kaže o mišljenju da građevinari imaju uvijek famozni ekstraprofit odgovara – Ne znam što bi vam rekao. Dakle nema tih ekstraprofita i neće sigurno kompanije opstati na tome, stvara se jedna fama da je sada u graditeljstvu izuzetno puno posla, da je tu jedna žetva novaca, a stvarnost je potpuno drugačija.

Izdvojeni članak

Drastičan rast cijena građevinskog materijala dovest će do poskupljenja stanova

Obnova Zagreba i Banije

Međutim, ovakvo poskupljenje čelika, PVC-a, bakra, stiropora i asfalta moglo bi donijeti vrlo velike poteškoće kada je u pitanju već ionako birokratski komplicirana obnova Zagreba i Banije. Naime, hrvatski građevinci ne mogu dopustiti da ih gradnja stoji više nego što će ju naplatiti.

– Ne vjerujem da će iti jedna tvrtka potpisati više izjavu o nepromjenjivosti cijena s obzirom na takve uvjete i cijene na tržištu, rekla je za RTL potpredsjednica HGK-a Mirjana Čagalj.

Dodaje da upravo zbog takve situacije HGK traži da Vlada RH proglasi višu silu te da pokuša regulirati cijenu neophodnog građevinskog materijala i ubrza izmjene zakona o javnoj nabavi. Ističe da su neke europske zemlje to su već pokušale, pa da barem u projektima u kojima država naručuje radove privatnici ne ovise o divljim cijenama.

Čagalj navodi primjer Italije čija je Vlada donijela odredbu da će se svim izvođačima platiti razlika u cijeni, bez obzira na to jesu li ugovorili nepromjenjivu cijenu.

Izdvojeni članak

Stručna konferencija HAZU-a: Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

Rast cijena sirovina u nebo

Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić smatra da su cijene navedenih sirovina porasle prvo jer je prošle godine stao transport te je pala potražnja, a onda su nakon prvog šoka uslijed pandemije, svi opet krenuli graditi i naručivati materijal.

Stoga je prvenstveno stvar u tržištu gdje je potražnja za raznim građevinskim materijalima puno veća od njihove ponude, a Japunčić je ipak optimističan pa navodi da bi kroz šest do devet mjeseci za dobar dio sirovina moglo doći do snižavanja tako velikih cijena.

Skuplji kvadrat nekretnine

Međutim, graditelji novih stambenih kompleksa nisu u mogućnosti čekati snižavanje cijena potrebnih sirovina, pa tako skuplja gradnja ujedno znači i skuplji kvadrat, koji ni dosad nije bio pretjerano jeftin kada pričamo o cijenama nekretnina u Hrvatskoj.

– Krenuli su s nešto većim cijenama upravo zbog rasta cijene same gradnje, tu pričamo o 200 do 300 eura, rekla je za RTL direktorica agencije za nekretnine Jelena Kjravošćanec Todorović.

Na pitanje zašto građevinci ne mogu jednostavno otkazati gradnju dok se cijene ne smire, odgovara da otkazivanje znači potencijalno kršenje ugovora i kaznu, što bi ih moglo izbaciti iz igre za neke buduće poslove.

Ostaje pitanje pak što će biti s toliko potrebnom obnovom Zagreba i Banije.

Copy link
Powered by Social Snap