Pretraga

Stručna konferencija HAZU-a: Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

A- A+

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira online znanstveno-stručnu konferenciju na temu ‘Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive. Online konferencija će se održati ovog četvrtaka, 27. svibnja, s početkom u 10 sati.

centar_potres20

Radovi na pročeljima u Bogovićevoj; David Mandić | baustela.hr

Najavu konferencije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavilo je Društvo arhitekata Zagreba.

Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira online znanstveno-stručnu konferenciju na temu ‘Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive’. Online konferencija će se održati ovog četvrtaka, 27. svibnja, s početkom u 10 sati.

Moderator konferencije će biti predsjednik Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora akademik Branko Kincl, a sudionike konferencije će pozdraviti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt.

Od povijesnih aspekata potresa do problema održivosti rekonstrukcije

Uvažavajući aktualnost, a u mnogim aspektima i nedorečenost pretpostavki i procesa postpotresne obnove Zagreba koja ovih dana upravo počinje, Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU, koje okuplja brojne eksperte iz različitih struka, smatralo je svojom obavezom pridonijeti tom procesu znanstveno-stručnom obradom ključnih tema važnih za predstojeću obnovu.

– Za razliku od nekolicine nedavno održanih stručnih skupova i tribina, koji su uglavnom imali ograničen fokus na tehničke, organizacijske aspekte obnove Zagreba, Znanstveno vijeće ovom konferencijom želi ukazati na višeslojnost problema obnove, s naglašenim interdisciplinarnim znanstvenim diskursom u kojemu će svoje prinose izložiti arhitekti (urbanisti, konzervatori, stručnjaci za održivu gradnju i dr.), povjesničari umjetnosti, sociolozi, ekonomisti, građevinari, geodeti, seizmolozi i eksperti drugih komplementarnih struka, navode u najavi stručne konferencije.

Izdvojeni članak

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi pokazuju se kao najveća prepreka u podnošenju zahtjeva za obnovu

Konferencijom će se razmotriti i povijesni i baštinski aspekti zagrebačkog potresa 1880. i 2020. godine, buduće perspektive obnove, iskustva u dosadašnjem urbanističkom planiranju na području povijesnog središta Zagreba i smjernice za buduće postupanje, identitetska pitanja urbaniteta, problemi interpolacija u povijesnom ambijentu, problemi održivosti i sigurnosti rekonstrukcije zgrada, teme konzervatorskih ograničenja i kriterija, odnosno tretmana javnih prostora, sociološki i ekonomski aspekti te demografski procesi unutar povijesnog središta grada.

-Petnaestak će izlaganja raspoređenih u tematske panele nakon svake cjeline biti popraćeno diskusijama pozvanih stručnjaka, uz mogućnost online uključivanja zainteresirane javnosti. Nakon održane konferencije publicirat će se zbornik priopćenja i diskusija, koji će, vjerujemo, biti od koristi stručnjacima uključenima u aktivnosti oko obnove Zagreba.

Stručnoj konferenciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti može se pristupiti putem poveznice, a kao i njenom cijelom programu.

Copy link
Powered by Social Snap