Pretraga

Pad prodaje nekretnina u čak 12 županija, cijene kvadrata i dalje prenapuhane

A- A+

Trendovi na tržištu nekretnina se mijenjaju. Potražnja za stambenim prostorom smanjuje se zbog nerealnih cijena. Najskuplje je u velikim gradovima pa se pad kupoprodajnih ugovora na njih i najviše odrazio. Lani je, za razliku od 2022. godine, zabilježen pad izdavanja ugovora u čak 12 hrvatskih županija. Neznatan rast evidentiran je u devet, uglavnom kontinentalnih županija. Cijene nekretnina u onima na obali, razumljivo su više. U 2023. godini je u Hrvatskoj izdano ukupno 136.590 kupoprodajnih ugovora.

nekretnina | izvor: pixabay

Stambeni kvadrati sve su skuplji i kamate rastu. Čimbenici su to koji mijenjaju i kretanja na tržištu nekretnina. Prema podacima Porezne uprave, prošle je godine Hrvatska doživjela pad kupoprodajnih ugovora u 12 županija. Premda nova gradilišta niču diljem Lijepe naše, cijene nekretnina trebale bi početi padati kako bi se broj kupoprodajnih ugovora na razini cijele države opet povećao.

U odnosu na 2022. godinu, promet nekretninama lani se usporio u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Zadarskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Međimurskoj županiji te Gradu Zagrebu. Ukupno su izdana 733 ugovora manje nego u godini prije.

Najviše kupoprodajnih ugovora lani bilo je za poljoprivredna (29.175), a malo manje za građevinska (24.644) zemljišta. Stanovi (28,394) su se kupovali više od poslovnih prostora (1.868) i kuća (4.516).

Izdvojeni članak

Muškarac (64) krivotvorio ugovor o kupoprodaji nekretnine: Želio je da mu odobre zajam

Stranih stjecatelja nekretnina u prošloj je godini najviše bilo iz Slovenije, njih čak 3.392. Kupovina kuća i stanova u Hrvatskoj popularna je i među Nijemcima, Austrijancima, Česima, Slovacima i državljanima Bosne i Hercegovine. Najmanje ih je bilo iz Danske, Luksemburga i Španjolske, a samo je 14 ugovora lani izdano državljanima Kosova.

Grad koji je uspio prevariti statistički pad kupoprodajnih ugovora je Varaždin. Prodano je 1.500 nekretnina više nego lani. Cijene stanova tamo se kreću od dvije i pol do četiri tisuće eura po metru kvadratnom. Prošle je godine u Varaždinskoj županiji izdano ukupno 5.309 kupoprodajnih ugovora, 1.826 više nego u 2022. Pomama za nekretninama ne jenjava u Šibensko – kninskoj i Istarskoj županiji.

Nekretnine se prodaju manje zbog činjenica da su samo lani cijene kuća i stanova skočile za 11 posto. Riječ je o najvećem rastu među članicama EU-a. Obujam radova u građevinskom sektoru povećan je za 6,5 posto, samo za 9 devet posto za rad na zgradama.

Gradu u kojem se prodaje najviše nekretnina u Hrvatskoj, ujedno nosi i titulu najboljeg grada za život. Više saznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap