Pretraga

Najviše se nekretnina prodaje u hrvatskom gradu s titulom najboljeg za život, slučajnost?

A- A+

U Varaždinu i Varaždinskoj županiji 2023. sklopljeno je više od 5.300 kupoprodajnih ugovora, što je za polovicu više nego godinu prije, te je predstavlja najveći broj kupoprodaja na jednom području u Hrvatskoj. No, to ne znači da se kvadrati u Varaždinu prodaju u bescjenje, već da zajednica mladim obiteljima, očito, nudi veću vrijednost za novac.

Varaždin

Vraždin | foto: Grad Varaždin

Promet nekretninama u 2023. godini pao je u većini županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego godinu ranije. Dok je najveći je interes za nekretnine zabilježen u Varaždinu. Riječ je o informacijama koje donosi novi portal Ministarstva financija, a omogućuje usporedbu poreznih sustava zemalja Europske unije.

Najčešći su kupci nekretnina su mlade obitelji koje rješavaju stambeno pitanje. Uz to, dok je u ostatku zemlje cijena kvadrata u laganom padu, u Varaždinu je još uvijek prilično visoka.

Izdvojeni članak

Video: Polupodzemni spremnici kao idealno rješenje za odvajanje otpada, 30 ih ugrađuje Varaždin

Kvalitetan stariji stan, piše hrt.hr, plaća se dvije tisuće eura po četvornome metru, a novogradnja se brzo proda za tri i pol tisuće eura. U top varaždinskim kvartovima tako nema dvosobnog stana koje prodaje za manje od 100 tisuća eura.

Ipak, cijene su i u Varaždinu dosegnule vrhunac i više, prema procjenama struke, ne bi trebale rasti.

– Već je prošle godine vidljivo da se tržište usporava, ne očekuje se drastičan pad cijena, one stoje, kupaca ima, ne toliko koliko prošle godine, ali kupaca ima, rekao je Dražen Mesec, agent za nekretnine.

Podsjetimo, upravo je Varaždin, krajem prosinca 2022. godine proglašen najboljim velikim gradom u Hrvatskoj po kvaliteti života. Prilikom rangiranja gradova za ovu nagradu analizirali su se gospodarski, demografski, zdravstveni, komunalni, obrazovni, razvojni i drugi parametri kako bi se dobila ukupna slika o tome kakav je život građana u njihovoj sredini.

Varaždin ima jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji, doznajte ovdje sve o postrojenju DC North.

Copy link
Powered by Social Snap