Pretraga

Varaždin ima jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji, završen DC North

A- A+

U Varaždinu je otvoren jedan od najvećih podatkovnih centara u regiji, DC North. Radi se o naprednom IT prostoru s Tier III Facility certifikatom koji jamči najvišu razinu sigurnosti, usporedivu s onom u najvećim i najsuvremenijim svjetskim vojnim bazama. Investicija je ovo vrijedna 17 milijuna, a u sljedeću fazu proširenja kapaciteta objekta bit će uloženo još 5 milijuna eura.

DC North | foto: DC North

DC North | foto: DC North

Podatkovni centar DC North nalazi na parceli od 12.000 kvadrata, a obuhvaća više od 2.000 četvornih metara IT prostora, te ima više od 4MW instalirane snage.  Uz opskrbu električnom energijom, ima i generatore struje na gorivo, a raspolaže i vlastitim radarom.

Kako je istaknuto na otvaranju, DC North je investicija koja je u prvoj fazi vrijedna 17 milijuna, a koju su bez subvencija, financirale tvrtke CRATIS i Muraplast. Doprinosi povećanju sigurnosti za cijelu Republiku Hrvatsku i stavlja Varaždin na svjetsku mapu ICT-a. Naime, svi su dosadašnji podatkovni centri u Hrvatskoj locirani u Zagrebu, što predstavlja veliki sigurnosni rizik, pa svojom lokacijom u Varaždinu i najnaprednijim sigurnosnim certifikatom, Data Centar North postaje sekundarno glavno čvorište izvan Zagreba, piše dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Rimac useljava proizvodnju u novi Kampus vrijedan 200 milijuna eura

S obzirom na to da će se  u DC North čuvati brojni podaci, od razgovora, do informacija od državnog interesa, ne čudi da je sigurnost prioritet zbog kojeg se tvrtka CRATIS odrekla i dijela dobiti od korištenja usluga koje centar nudi. Tako, za razliku od ostalih podatkovnih centara, korisnicima ne naplaćuje pristup kabinetu, svakoga tko uđe u prostor snima 120 kamera, Centar je opremljen s dva radara i antidron sustavom koji rade svakodnevno i bez prekida, a RFID karticama su osigurana baš sva vrata.

Iz DC Northa su se pohvalili i kako je podatkovni prostor koji nude uvelike unaprijed popunjen. Riječ je o klijentima praktično iz svih industrija, s omjerom oko 60 posto prema 40 posto u korist domaćih korisnika. U prvoj fazi projekta DC North će se staviti na raspolaganje 314 serverskih kabineta (800×1200) raspoređenih u hladne zone. U drugoj fazi, vrijednoj 5 milijuna eura, planira se tijekom iduće godine otvoriti i dodatne tri sobe na katu.

U Slavoniji se gradi suvremeni tehnološki pogon od 170 tisuća kvadrata američkog diva Jabil, pogledajte ovdje više od projektu.

Copy link
Powered by Social Snap