Pretraga

Sljemenska lokacija koja je postala zapamćena kao mjesto likvidacije Aleksandre Zec (12)

A- A+

U noći na 8. prosinca 1991. godine na Sljemenu kod Adolfovca su likvidirane 12-godišnja djevojčica Aleksandra Zec i njena majka Marija nakon što su pripadnici Merčepove jedinice već ubili oca, Mihajlca Zeca. Ove je godine održana 30. obljetnica tog stravičnog događaja, a ovo je i godina kad je na komemoraciji po prvi put u 30 godina prisustvovao zagrebački gradonačelnik. Ovo je mjesto njihove pogibije.

Mjesto pogibije Aleksandre i Marije Zec | Foto: FB/Antifašistička liga Republike Hrvatske

Planinarsko odmorište “Adolfovac” nalazi se na planinarskoj stazi 14 (negdje otprilike na pola puta od Blizneca/Žičare do Sljemena) i vrlo blizu Sljemenskoj cesti. Odmorište je ime dobilo po hrvatskom političaru i znamenitom višestrukom zagrebačkom gradonačelniku Adolfu Mošinskyu koji je, između ostalog, zaslužan za izgradnju zagrebačkog HNK, uvođenje kanalizacije u Zagrebu i dr.

Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće organizirali su komemoraciju u blizini sljemenskog doma Adolfovac, a na Facebook događaju objasnili su i kako do toga mjesta doći.

– Nakon što krenete prema Sljemenu od tramvajskog okretišta Mihaljevac (Ksaver), prođete novu zagrebačku žičaru i ubrzo nakon toga skrenete lijevo prema Sljemenu. Proći ćete parking od kojega se ide pješke prema Puntijarki. Nakon što se već uputite autom prema “Tomislavcu” sljemenskom cestom, u jednom trenutku ćete ugledati osvjetljeni parking/ugibalište (14-to od početka sljem. ceste) gdje se morate parkirati, a nakon toga ćete putem krenuti pješice prema platou gdje će biti organizirana spomenuta komemoracija, napisali su.

Mjesto pogibije Aleksandre i Marije Zec | Foto: FB/Tomislav Tomašević

Detalje mučke likvidacije rekonstruirao je umirovljeni kriminalist Branko Lazarević, tadašnji voditelj Ekipe za očevide PU zagrebačke. S druge strane, Uvid u sudske spise o ubojstvu obitelj Zec prvi je dobio novinar ‘Večernjaka’ Marinko Jurasić čiji je tekst i objavio Večernji list 2. veljače 2013. godine.

Prema njihovim tekstovima, tog 7. prosinca 1991. pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a, pod zapovjedništvom Tomislava Merčepa, oko ponoći pojavili su se na vratima zagrebačkoga mesara Mihajla Zeca (38) u Poljaničkoj 22, na zagrebačkoj Trešnjevci.

Bez naloga su mu pretražili stan, a kada je kasnije tražio da mu vrate što su uzeli, netko iz postrojbe je ispalio nekoliko metaka nakon čega je bio mrtav na mjestu. Mihajlova supruga koja je čula hitce, vidjela je što se dogodilo, a s njom je istrčala i mala Aleksandra. Petorka u uniformama pokupila je i njih dvije, ubacila ih u vozilo i udaljila se. Odvezli su ih na Sljeme i likvidirali.

Ubojice su ubrzo sve priznali i odveli istražitelje do Adolfovca, nekadašnjeg planinarskog doma na Sljemenu. Djevojčicu su, rekli su, ubili s dva metka, a majku sa šest, a trupla su bacili u obližnju jamu koja je služila kao smetlište.

– Mjesto ubojstva je ustvari bilo smetlište koje je malo u brijegu i udaljeno je nekih dvadeset metara od samog izletišta, u pravcu ceste kojom se dolazi prema vrhu Sljemena. Kad se ekipa za očevid popela do smetlišta, vidjeli su da je smetlište promjera oko 15 x 10 metara. Na vrhu je bila svježe nabacana smrznuta zemlja, pomiješana sa smećem. Nakon što su maknuli tanak sloj smrznute zemlje, ukazala se ljubičasta kućna haljina, u koju je Marija bila odjevena u trenutku otmice. Na sebi je imala i ljubičastu Adidas trenirku. Daljnjim otkopavanjem pojavio se drugi leš, djevojčica odjevena u tamnoplavu trenirku. Ruke i usta bile su im vezane. Noge mrtve djevojčice bile su gotovo potpuno opružene, a desna potkoljenica oslonjena na glavu majke. Na toj, desnoj nozi, bila je papuča, na lijevoj je nije bilo. Kod desnog koljena majke pronašli su nekoliko čahura ispaljenih projektila, a ispod majke njezine kućne šlape. Petorka je priznala da su oružje kojim su ubijene majka i kćer sakrili na tavan zgrade izletišta. Tamo su istražitelji doista i pronašli automatsko oružje Hecler&Koch, u čijem okviru je bilo još dosta metaka, prenosi 24sata.

Zbog proceduralnih grešaka, (ispitani su bez odvjetnika), njihovo priznanje ponovljeno kod istražnog suca nije se moglo koristiti u sudskom postupku, te nitko nije odgovarao za ubojstva.

Antifašistička liga RH objavila je video s komemoracije:

Sljemenska lokacija koja je postala zapamćena kao mjesto likvidacije Aleksandre Zec (12)
Share via
Copy link
Powered by Social Snap