Pretraga

Slovenac započeo štrajk glađu: Tvrdi da se njegov posjed ne nalazi u Hrvatskoj

A- A+

Slovenac Joško Joras i njegovo imanje se godinama nalaze na području koje se sporilo oko granica između Slovenije i Hrvatske. Iako su granični sporovi završili, njegovo imanje je razdijeljeno na dvije države. Hrvatska je upisala njegovo zemljište u katastarsku općinu Kaštel koja je označena zeleno na karti ispod.

Katastarska općina Kaštel | Screenshot/Katastar.hr

Joško Joras započeo je štrajk glađu nakon što su ga hrvatske vlasti jučer spriječile da dođe do zemljišta koje je 20 godina obrađivao i za koje je cijelo to vrijeme plaćao zakup Fondu poljoprivrednih zemljišta i šuma Republike Slovenije. Joras je s južne strane rijeke Dragonje imao 5 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su staja sa sjenikom i voćnjak, prenosi slovensko Delo.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Mađarska grade 4 nova granična prijelaza: Unaprjeđenje prekogranične suradnje

Posjed je uzeo u najam od Republike Slovenije prije devetnaest godina, a onda ga je 2017. godine produljio na još trideset te mu najam istječe 2047. godine. Delo navodi da je do 1993. godine to zemljište bilo upisano u katastar slovenske općine Sečovlje te da ga je tada Hrvatska jednostrano upisala u zemljišne knjige suda Buje, katastarska općina Kaštel.

Katastarska općina Kaštel | Screenshot/Katastar.hr

Delo objavljuje kako je tu parcelu Hrvatska 2007. godine prodala tvrtki Casino Mulino, čiji je vlasnik Urban Cerar. Cerar je dugo godina pokušao ući na posjed, a kada mu je to jučer pošlo za rukom, zemljište je ogradio i Joras mu više ne može pristupiti.

Slovenac Joras tvrdi da se provodi etničko čišćenje unatoč dogovorima da će se granični spor riješiti diplomacijom te navodi da mu je Hrvatska uzela kobilu i dvije krave. Pošto mu Slovenija nije pomogla zadržati posjed, odlučio se na štrajk glađu.

Izdvojeni članak

Preko novog graničnog prijelaza prešlo već 700 putnika

Delo izvještava da su Jorasova kći i sin iskoristili mogućnost preseljenja i isplatu odštete koju im je ponudila Republika Slovenija, no on je to odbio uz obrazloženje da ne može sudjelovati u transakciji kojom se smanjuje slovenski teritorij, prenosi N1 Slovenija.

Copy link
Powered by Social Snap