Pretraga

Hrvatska i Mađarska grade 4 nova granična prijelaza: Unaprjeđenje prekogranične suradnje

A- A+

Uskoro će se graditi četiri nova granična prijelaza između Hrvatske i Mađarske u cilju unaprjeđenja prekogranične suradnje između te dvije zemlje, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Nagykanizsi. Naime, Hrvatska i Mađarska trenutno broje sedam graničnih prijelaza, čija je prosječna udaljenost 50 kilometara, dok su prijelazi na Zapadu svaka dva do četiri kilometra.

Granični prijelazi Hrvatska-Mađarska

Zbog unaprjeđenja granične suradnje Hrvatska i Mađarska grade četiri nova granična prijelaza | foto: Hrvatske ceste

U narednom će razdoblju Hrvatska i Mađarska otvoriti četiri nova granična prijelaza, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto. Naime, vijest o gradnji novih graničnih prijelaza stigla je nakon sastanka mađarskog ministra s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor za izgradnju prve dionice autoceste A7 od 593 milijuna kuna

Gradnja četiri granična prijelaza između Hrvatske i Mađarske

Na sastanku održanom u Nagykanizsi razgovaralo se o unaprjeđenju prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske. Sukladno tome, mađarski ministar vanjskih poslova Szijjarto rekao je da te dvije zemlje trenutno imaju sedam graničnih prijelaza. Njihova prosječna udaljenost iznosi 50 kilometara, dok su prijelazi na Zapadu svakih dva do četiri kilometra stoga se ta situacija mora riješiti.

Štoviše, Nagykanizsi je naglasio da se za takvu infrastrukturu ne mogu iskoristiti komparativne prednosti koje nudi susjedstvo dviju država. Tako je najavio projekt izgradnje četiri nova granična prijelaza koji bi se trebali realizirati u bližoj budućnosti.

‘Gradimo mostove, u stvarnom i prenesenom značenju’

Na sastanku je troje ministara razgovaralo o daljnjem unaprjeđenju prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske, a posebni je naglasak bio na prometnom povezivanju. Naime, mađarski ministar je istaknuo izgradnju mosta između Kotoribe i Murakeresztura, a za taj su pothvat odobrena sredstva iz Europske unije. Osim toga, dodao je da će se spajati lokalne ceste i autoceste.

– Gradimo mostove, u stvarnom i prenesenom značenju, ponosno je istaknuo Szijjarto.

Izdvojeni članak

Druga cijev tunela Učka probija se s tisuću kilograma eksploziva dnevno

Zelene politike, održivi rast i razvoj, jačanje gospodarskih aktivnosti

Nakon razgovora o novom programu suradnje, ministrica Tramišak je u Nagykanizsi istaknula da Hrvatska i Mađarska već 14 godina imaju vrlo uspješnu prekograničnu suradnju.

Naime, trenutno su te dvije zemlje u fazi priprema programa za iduće financijsko razdoblje i to od 2021. do 2027. godine. Tramišak je kao područje buduće suradnje, osim prometa, izdvojila i zelene politike, održivi rast i razvoj te jačanje gospodarskih aktivnosti poput pomoći malom i srednjem poduzetništvu s obje strane granice.

– Vjerujem kako ćemo uskoro sastaviti nacrte našeg zajedničkog sporazuma o upravljanju novim europskim sredstvima, zaključila je Tramišak.

Ministar Grlić Radman, bivši veleposlanik u Budimpešti, nada se da će dvije zemlje, koje imaju zajedničku povijest, biti zapravo još povezanije kada Hrvatska uđe u šengenski prostor. Naime, to će također olakšati i dolazak mađarskih turista u Hrvatsku.

Cestovni granični prijelazi Hrvatska-Mađarska

Granični prijelazi Hrvatska - Mađarska

Cestovni granični prijelazi Hrvatska – Mađarska | foto: Google Maps

  1. Granični prijelaz Goričan (HR) -Letenye (HU)
  2. Granični prijelaz Gola (HR) -Berzence (HU)
  3. Granični prijelaz Terezino Polje (HR) -Barcs (HU)
  4. Granični prijelaz Donji Miholjac (HR)-Drávaszabolcs (HU)
  5. Granični prijelaz Baranjsko Petrovo Selo (HR) -Beremend (HU)
  6. Granični prijelaz Duboševica (HR)-Udvar (HU)
Copy link
Powered by Social Snap