Pretraga

SPD-ova saborska zastupnica komentirala novi zakon: ‘Izmjene Zakona o katastru nemaju smisla’

A- A+

SDP-ova saborska zastupnica, Sanja Radolović, sudjelovala je u raspravi Hrvatskog sabora o izmjenama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Smatra da je glavna problematika izmjene zakona što i dalje ne rješava, na adekvatan način, usklađenost katastra sa zemljišnim
knjigama.

Sanja Radolović | SDP

Kako javljaju iz SDP-a, Sanja Radulović smatra da dok se ne riješi navedeni problem, usklađenost katastra sa zemljišnim knjigama, i dok se to ne rješi građani će u nekim slučajevima godinama čekati na formiranje čestice, rješenja o utvrđenim česticama kao i na ono najbitnije usklađivanje zemljišnih knjiga s katastrom. Dakle, paralelno s izmjenama Zakona o katastru svakako je trebalo ići u izmjene Zakona o zemjišnim knjigama, čiji je nacrt tek sada na e-savjetovanju, a Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije nije sudjelovala sa Državnom geodetskom upravom u izradi ovog nacrta kako je bilo prvotno planirano, putem svojih predstavnika u povjerenstvu za izradu nacrta. U nastavku, riječi SDP-a prenosimo u potpunosti.

Izdvojeni članak

Katastar, katastarske čestice, katastarski planovi, sve što trebate znati

– U ocjeni i izvorima sredstava potrebnih za provođenje zakona navodi se kako nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu, već se uslijed ukidanja naplate većine stvarnih troškova uporabe očekuje smanjenje prihoda od 9,5 mil kn. Lijepo zvuči, zar ne? Međutim, ono o čemu vladajući ne govore jest nedostatak kadrova koji će ove izmjene provesti, uz već postojeći nedostatak kadrova od ranije, jer nigdje se ne navodi detaljna projekcija kako se misli ušteđenih 9,5 mil kn usmjeriti u jačanje kadrovskih kapaciteta i snažniju digitalizaciju sustava, budući da u Hrvatskoj postoji 14 milijuna katastarskih čestica.

Izdvojeni članak

Ministarstvo graditeljstva ima novi projekt koji je skuplji od Pelješkog mosta, čak tri milijarde kuna

Nadalje, kaže Radolović, mogućnost upotrebe podataka katastra bez naplate stvarnih troškova kada je isti preuzimaju putem mrežnih usluga ili putem druge pristupne točke elektroničkim putem, ne rješava problem za osobe starije životne dobi od kojih neke nisu informatički pismene i kojima će se onda i dalje te usluge naplaćivati. Zaključno, Radolović je utvrdila kako Zakon i dalje ne omogućava evidentiranje izvedenog stanja javnih i nerazvrstanih cesta, komunalne infrastrukture, vodnih građevina i željezničke infrastrukture usituacijama kada vlasnici čestica koje graniče sa spomenutim građevinama prethodno evidentiraju svoje katastarske čestice na način da neopravdano iskažu dijelove spomenutih građevina kao svoj posjed.

Izdvojeni članak

Zemljišna knjiga, izvadak iz zemljišne knjige i sve što o tome trebate znati

Iako je problematika evidentiranja izvedenog stanja navedenih građevina sve češća tema i zbog prakse upravitelja i vlasnika tih građevina javne namjene da u pojedinim situacijama koriste institut evidentiranja izvedenog stanja ne u potpunosti ispravno. Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, kaže Radolović, smatra da rješenje ne treba tražiti na način da se evidentira po principu „tko prvi, njegova djevojka“ već da se i ovoj temi treba poraditi na organizaciji kampanja osvještavanja javnosti, upravitelja i vlasnika javnih građevina o pravilnoj primjeni pozitivnih zakonskih rješenja.

Trenutna regulativa, kao i prijedlog izmjena ne nude rješenja za neke situacije u praksi, a što u konačnici dovodi do poteškoća u realizaciji najčešće infrastrukturnih investicija, što u ovim izmjenama Zakona nije obuhvaćeno, napisali su iz SPD-a.

Copy link
Powered by Social Snap